Цього року в топ-20 Індексу сприйняття корупції / CPI 2018 Transparency International – аж 14 країн Західної Європи та Європейського Союзу. Середній показник у цьому регіоні – 66 балів зі 100. І він тримається з 2017 року. Лідер – Данія з 88 балами. Унизу – Болгарія з 42 балами.

З іншого боку, Україна має вдвічі менше балів за теперішній середній бал – 32. І якщо темпи зростання України в CPI залишаться незмінними (1-2 бали на рік), то Україна доросте до середнього показника ЄС через… чверть століття.

Зараз Європейський Союз та Західна Європа в CPI почуваються набагато краще, аніж інші частини Землі. Попри те, що регіон має одну з найнадійніших антикорупційних систем, на національному рівні ЄС має власні проблеми, які потрібно буде вирішувати ще довго.

Корупція та криза демократії

Попри те, що демократичні інституції в ЄС є надійними в багатьох країнах, ще є простір для покращення. Зокрема, йде мова про законодавчі норми ЄС щодо захисту викривачів, які погоджені не зі всіма державами-членами. А відтак і не йдеться про тверде закріплення можливостей громадян безпечно виступати проти корупції.

Окрім того, події минулого року показали, що деякі європейські інституції також не захищені від впливу корупції. Зокрема, йдеться про зв’язок членів Парламентської Асамблеї Ради Європи та «азербайджанської» схеми відмивання грошей. Навіть Данія, лідер рейтингу із 88 балами зі 100, також не є цілком стійкою до корупційного впливу. Приклад – нещодавні скандали з Danske Bank та відмиванням російських грошей через естонські філії банку.

Також останні кілька років бачимо посилення впливу політичних лідерів із популістськими тенденціями, які використовують, наприклад, настрої проти мігрантів. В Угорщині та Польщі таку риторику нерідко застосовують задля дискредитації громадського контролю, ставлять під сумнів незалежність судової системи та медіа.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(311) "Цього року в топ-20 Індексу сприйняття корупції / CPI 2018 Transparency International – аж 14 країн Західної Європи та Європейського Союзу. Середній показник у цьому регіоні – 66 балів зі 100." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Цього року в топ-20 Індексу сприйняття корупції / CPI 2018 Transparency International – аж 14 країн Західної Європи та Європейського Союзу. Середній показник у цьому регіоні – 66 балів зі 100.

Краще, гірше

Попри падіння Великої Британії на два пункти з 2017 року, вона все ж таки покращила свою позицію порівняно з 2012 роком, має 80 балів замість 74. За останній рік Велика Британія пережила кілька скандалів у публічному секторі за участі членів парламента, які брали відпустки, оплачені іноземними державами. Також походження грошей, використаних під час проведення референдуму щодо виходу з ЄС, створює незрозумілу перспективу Великої Британії в Індексі сприйняття корупції.

Різке зниження показників CPI мають Угорщина та Мальта. За останні сім років Угорщина впала на 9 балів – з 55 у 2012 році до 46 у 2018 році. Це значне погіршення віддзеркалює ситуацію із згортанням демократії в країні, а також звуження простору для громадянського суспільства та незалежних медіа. Наприклад, закриття в Будапешті Центрально-Європейського університету, що заснований філантропом Джорджем Соросом, законодавство щодо обмежень для громадських організацій, що фінансуються з-за кордону .

Мальта впала на 6 балів за останні три роки. Це погіршення не дивує після жахливого вбивства журналістки Дафни Каруани Галіція через розслідування корупції. Також за останній рік у Мальті були гучні скандали щодо схеми «золотих віз», завдяки багаті іноземні інвестори купують собі громадянство.

Більше прочитати про ситуацію в країнах ЄС та діяльність національних відділень міжнародного антикорупційного руху Transparency International можна за посиланням – http://bit.ly/2SjblOM 

Рекомендації Transparency International

– Забезпечити верховенство права, аби влада діяла в рамках законодавства, демократичних цінностей та під контролем незалежних судів

– Захистити викривачів корупції

– Підвищити прозорість законодавства та доступу до інформації

– Посилити безпеку для громадянського суспільства для вільного діалогу з владою

– Захистити свободу медіа

Джерело: www.transparency.org