Експертна група Transparency International Ukraine закликає Уряд якнайшвидше прийняти постанову про оскарження закупівель в Антимонопольний комітет України.

19 квітня набуває чинності нова редакція Закону «Про публічні закупівлі». Однак, щоб усе почало діяти злагоджено, закону замало. Необхідно розробити та прийняти низку нормативно-правових актів. Постанова про оскарження закупівель в АМКУ — одних з найбільш критичних.

З 19 квітня замовники будуть оголошувати нові тендери, але учасники не зможуть їх оскаржувати, поки уряд не прийме відповідну постанову. Це відкриє неабияку шпарину для зловживань.

Натомість, якщо постанову приймуть, зміниться розрахунок вартості оскарження. Її будуть рахувати у відсотках від очікуваної вартості закупівлі. Також розмір плати буде залежати від того, що саме оскаржують: вимоги тендерної документації, дискваліфікацію учасника тощо. Раніше вартість оскарження була фіксованою: 5 тис. грн для закупівель товарів і послуг, 15 тис. грн — для робіт. Це створювало нерівні умови для постачальників.

Окрім цього, постанова визначає порядок оплати оскарження через електронну систему і повернення її скаржнику, якщо АМКУ задовольнив скаргу.  

Transparency International Ukraine закликає Уряд якомога швидше прийняти постанову.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(331) "З 19 квітня замовники будуть оголошувати нові тендери, але учасники не зможуть їх оскаржувати до прийняття відповідної постанови Урядом. Це відкриє неабияку шпарину для зловживань." ["quote_author"]=> string(0) "" }

З 19 квітня замовники будуть оголошувати нові тендери, але учасники не зможуть їх оскаржувати до прийняття відповідної постанови Урядом. Це відкриє неабияку шпарину для зловживань.