Transparency International Ukraine закликає повернути обов’язкове звітування про всі закупівлі, зокрема оборонні. Водночас необхідно розробити механізм приховування чутливої інформації. 

Корупційний скандал про закупівлі харчування для військових — яскравий приклад, як приховування закупівель від громадськості призводить до непорозумінь, конфліктів і потенційних зловживань. Попри те, що Міністерство оборони опублікувало офіційне роз’яснення ситуації, громадськість не може сформулювати об’єктивну позицію щодо неї, адже документи, окрім тих, що опублікували журналісти, все ще не оприлюднені

Нагадаємо, 21 січня видання ZN.UA опублікувало матеріал журналіста Юрія Ніколова про закупівлю харчування для військових на 2023 рік. У тексті йшлося про завищення цін на харчові продукти, автор оприлюднив частину копії договору з постачальником.

Transparency International Ukraine сподівається на об’єктивне розслідування ситуації контролюючими і правоохоронними органами.

«Усієї необхідної інформації, щоб точно сказати, чи є в цій закупівлі зловживання, наразі ми не маємо. Але деякі речі справді виглядають підозрілими. Зокрема невідповідність заяв Міністерства оборони і підрядника з приводу того, чи дійсний договір. А також низка умов цього договору, наприклад ціни на окремі товари», — пояснює заступник виконавчого директора TI Ukraine з інноваційних проєктів Іван Лахтіонов. 

Приховані закупівлі можуть спричинити лише більше скандалів, що несе пряму шкоду репутації України. Крім цього, непублічність закупівель підвищує ризик зловживань та може знизити якість майбутніх договорів через обмежений доступ ринку до державних замовлень. 

Закупівлі Міноборони завжди були проблемними. Це визнає і міністр. Проблема полягає не лише в самій процедурі, а загалом — в підходах до забезпечення потреби. Вона потребує системних рішень, на напрацювання яких потрібен час.

Однак відкриття інформації про такі закупівлі — крок, який необхідно зробити вже зараз. Коли закупівлі прозорі, їх можуть оперативно перевіряти органи контролю та громадськість. Це дозволяє уникнути зловживань на ранніх етапах, а також запобігти скандалам. Чутливу інформацію з договорів потрібно приховати.  

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Трансперенсі Інтернешнл Україна і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.