Зміни до постанови Кабінету Міністрів України № 671 трансформують Координаційну раду Ініціативи та посилять взаємодію між органами виконавчої влади й громадськими організаціями

Transparency International Україна запропонувала зміни механізму управління на засіданні Координаційної ради з питань реалізації в Україні ПВУ 17 червня 2016 року, які впроваджували нові стандарти належного врядування та відповідального партнерства. Внесені урядом зміни стосуються постанови Кабміну від 13 червня 2012 року № 671 “Деякі питання реалізації в Україні Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд”.

Зміни насамперед удосконалюють процес формування та організацію роботи Координаційної ради. Постанова затверджує новий склад ради та положення про неї. Зокрема, кількість її членів оптимізували з 40 до 14 – по сім представників від виконавчої влади й громадськості. Координаційна рада матиме двох співголів – від Уряду (Міністр Кабінету Міністрів) та громадського сектору. Члени ради від громадськості обиратимуться на конкурсних засадах.

Внесені урядом зміни уточнюють завдання й функції Координаційної ради, форми її роботи.  Зокрема, питання стосовно реалізації Ініціативи обговорюватимуться під час зустрічей представників органів виконавчої влади та інститутів громадянського суспільства.

«В Україні та, мабуть, на глобальному рівні реалізації Ініціативи ПВУ відбувся перший прецедент кардинальної зміни системи врядування. Чи спрацює запропонований новий механізм відповідального партнерства – покаже час. Для нас – України – це потужний виклик. Ми тестуватимемо цей механізм і в рамках виконання нашого колективного зобов’язання “Паризької декларації», а саме створення механізмів постійного діалогу з громадянським суспільством для подальших змін», –  зазначила експерт з врядування ТІ Україна Олеся Архипська.

Довідково

20 вересня 2011 р. у рамках сесії Генеральної Асамблеї ООН 8 країн-засновниць (Бразилія, Сполучені Штати Америки, Індонезія, Мексика, Норвегія, Філіппіни, Південно-Африканська Республіка, Сполучене Королівство) започаткували Ініціативу «Партнерство «Відкритий Уряд», підписавши Декларацію Партнерства. Україна приєдналася до Ініціативи у вересні 2011 року. Станом на 1 лютого 2017 р. до Ініціативи приєдналися 75 країн.