З 29 листопада до 13 грудня 2022 року триватиме збір документів від кандидатів на посаду Голови АРМА. Конкурсна комісія оприлюднила Порядок проведення конкурсу. TI Ukraine вбачає низку ризиків у недосконалих підходах до цього відбору, які можуть призвести до неоптимістичного результату. 

Так, критерії оцінки кандидатів доволі неконкретні, а спеціальні перевірки щодо них будуть проводитися на етапі після тестування на знання законодавства. Окрім того, претенденти змушені будуть подавати документи поштою і додатково повідомляти про це онлайн. 

У сукупності можна говорити про ризики обрання недоброчесного чи непрофесійного претендента на топ посаду. Оскільки у членів комісії залишиться поле для маніпуляцій, а юристи можуть бути невмотивовані подаватися на посаду.

Щоб мінімізувати це, члени комісії обов’язково повинні конкретизувати критерії оцінювання кандидатів: визначити, за якими параметрами будуть оцінюватися ділові та моральні якості, освітній та професійний рівень.

Також важливо ускладнити завдання для оцінювання спеціального законодавства, підвищити їхню практичність і не оприлюднювати заздалегідь.

Комісія завчасно оприлюднила регламент своєї роботи та порядок проведення конкурсу. Це плюс. Однак підходи залишилися від попереднього складу комісії, а відтак є ризики, що кількість і якість кандидатів знову буде мінімальною. А це стало причиною провалу попереднього відбору.

TI Ukraine вважає, що зараз саме на комісії лежить відповідальність за професійність та прозорість конкурсу. І саме вона може усунути ризики, які закладені в порядку його проведення, та сприяти успішному результату: обранню професійного, доброчесного і незалежного керівника.

Нагадаємо, у вересні Кабмін продовжив конкурс з обрання голови АРМА. Відбір фактично проведуть заново.

Комісія має провести новий конкурс в установленому порядку за 3,5 місяці, тобто до середини січня.

 

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(150) "Члени комісії обов'язково повинні конкретизувати критерії оцінювання кандидатів" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Члени комісії обов'язково повинні конкретизувати критерії оцінювання кандидатів