Експерти «Інституту аналітики та адвокації» та Transparency International Ukraine проаналізували досвід відбудови після сильних руйнувань восьми країн: Афганістану, Боснії і Герцеговини, Великої Британії, Грузії, Ливану, Пуерто-Рико, Туреччини і Хорватії.

Вони дослідили підходи до реконструкції та заміни житла у цих країнах за однаковою структурою. У висновках представлені основні тенденції, які вдалось ідентифікувати, а також приклади успішних рішень і проблемних аспектів.

Зокрема дослідження показало, що більшість країн намагалися першочергово вирішити питання розселення: забезпечити людей тимчасовими притулками. А вже потім ввести політику комплексної реконструкції. Попри це багато людей так і залишились жити в тимчасовому житлі. 

У підходах до комплексної реконструкції та забезпечення населення довгостроковим житлом фактично застосовувались два домінантні підходи:

  • іпотечне кредитування; 
  • побудова нових будинків у випадках повної руйнації та компенсація (фінансова або матеріалами) для ремонту чи часткового відновлення.

Проблеми з якістю новозбудованого житла зафіксували практично в кожному кейсі. Загалом негативні оцінки були спричинені двома факторами: незалучення громад до планування та реалізації відбудови, відсутність або порушення будівельних норм. 

Також аналітики зафіксували низку ризиків та недоліків, які стали фатальними перешкодами для країн: 

  • корупція під час реалізації будівельних контрактів (закриті системи закупівель і прогалини в тендерному законодавстві);
  • людський фактор у визначенні пріоритетів розподілу житла (комісії, які створювались для прийняття заяв, фіксації збитків, розподілу житла, могли працювати не в інтересах найбільш уразливих категорій населення). 

Дослідження підготовлено за фінансової підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS” та Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю ГО «Інститут аналітики та адвокації» та Transparency International Ukraine й не обов’язково відображає погляди Агентства USAID, Уряду США, Уряду Великої Британії, Фонду Євразія та Європейського Союзу.