Громадські антикорупціонери закликають не голосувати за законопроект №6220, який вбиває незалежне слідство НАБУ. Для цього вони запрошують на акцію, що символізує публічну страту НАБУ.

16 травня 2017 року о 10:00 запрошуємо журналістів та небайдужих громадян на акцію під Верховною Радою, де активісти встановлять “шибеницю №6220” для Антикорупційного бюро, що символізує чергові спроби парламентарів вбити незалежне слідство новоствореного антикорупційного органу.

Перевдягнені у катів громадські активісти в масках лідерів парламентських фракцій облаштують на площі навпроти Парламенту справжню шибеницю, на якій символічно “стратять” Антикорупційне бюро. Так активісти покажуть наслідки від ухвалення проекту закону №6220, що покликаний знищити НАБУ.

Після публічної “страти” Бюро відбудеться брифінг за участі активістів з Центру протидії корупції, АвтоМайдану, Реанімаційного пакету реформ, Transparency International Україна, Ради громадського контролю при НАБУ та народних депутатів.

Коаліційний проект закону №6220 передбачає, що детективи НАБУ не зможуть розслідувати підслідні їм корупційні злочини високопосадовців, якщо раніше за тими ж обставинами інші правоохоронці закрили справи. У разі, якщо ГПУ або Нацполіція “зливатимуть” провадження, що загрожують корумпованим топ-чиновникам або їх оточенню, детективи НАБУ будуть змушені закривати і свої власні справи.

Фактично, запропоновані депутатами від всіх парламентських фракцій зміни до Кримінального процесуального кодексу знищують незалежне слідство НАБУ, узалежнюючи його від рішень генерального прокурора та підконтрольних Президенту силового блоку та суддів.

Вчора під час прес-конференції Петро Порошенко заявив, що ветує цей закон у разі, якщо він набере більшість голосів в Раді. В Антикорупційному Бюро також закликали нардепів не голосувати за №6220.

В середу, 17 травня комітет з питань правоохоронної діяльності розглядатиме правки до другого читання, а голосування за законопроект, який успішно подолав перше читання ще в квітні, заплановане на четвер.

Більше про небезпечний законопроект та ризики, які він створює, читайте за посиланням: http://blogs.pravda.com.ua/authors/shabunin/591554661057b/.

###

Прес-служба ЦПК: Тата Пеклун, 067 622 71 12, Олександра Устінова, 067 550 15 70

Прес-служба ТІ Україна: Ольга Тимченко, 050 352 96 18, Анастасія Красножон, 063 474 72 86

 

Завантажити прес-реліз