Одразу два аукціони з продажу конфіскованих підсанкційних активів успішно завершились. Ідеться про багатостраждальні квартири Шелкова та Сальдо.

21 травня, поки над Одесою тривала робота ППО, 11 приватних інвесторів змагалися на аукціонах з продажу двох конфіскованих квартир. Раніше це житло в Одесі належало колаборанту Сальдо та російському олігарху Шелкову, але було конфісковане та виставлене на продаж Фондом державного майна.

На перші торги 17 квітня ніхто не з’явився, тож очікування від повторних аукціонів були стримані. Але, зрештою, обидва лоти отримали своїх переможців.

За придбання колишньої квартири Шелкова змагалися всього двоє учасників. За результатами аукціону переможна пропозиція перевищила стартову ціну трохи більше ніж на 6% і склала 4 млн грн. Переможцем стала місцева компанія ТОВ «САЙЗ ЛТД», основний вид діяльності якої – торгівля авто. За даними Prozorro.Продажі, компанія у серпні минулого року перемогла на аукціоні з продажу права оренди земельної ділянки в Черкасах. 

За другий лот конкуренція була набагато жвавішою. В аукціоні взяли участь 9 інвесторів, які підняли стартову ціну більше ніж на 50%. Фінальна пропозиція склала 2,9 млн грн, і надійшла вона від приватної особи – Тимошенка Радіона Івановича. Раніше, за даними Prozorro.Продажі, ця ж особа неуспішно намагалася придбати майновий комплекс Івано-Франківського науково-дослідного та проєктного інституту землеустрою. А ще, особа з точно такими ж ініціалами є заступником начальника Генштабу ЗСУ.

Після завершення аукціонів Фонд держмайна має провести перевірку заяв переможців, доданих документів та інформації про них. Якщо вони дотрималися вимог законодавства, протягом 10 робочих днів переможці та ФДМУ мають підписати протоколи про результати електронних аукціонів, а потім протягом 30 робочих днів – укласти договір купівлі-продажу та опублікувати його. Після цього у переможців буде ще 30 днів для оплати придбаних активів. 

Завершення торгів з продажу конфіскованих квартир Шелкова та Сальдо – це перший успіх кампанії з реалізації конфіскованих активів, яка розпочалася ще влітку минулого року. До того ж це позитивний сигнал для інших інвесторів брати участь в таких аукціонах, чого, на жаль, за весь минулий рік ми жодного разу не бачили. Держава конфіскувала вже понад 1300 об’єктів і вкрай важливо, щоб ця подія стала початком роботи такого майна на користь України та покриє витрати на її відновлення.

Ця публікація підготовлена Transparency International Ukraine за фінансової підтримки Швеції.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(376) "За придбання колишньої квартири Шелкова змагалися всього двоє учасників, а за другий лот конкуренція була набагато жвавішою. В аукціоні взяли участь 9 інвесторів, які підняли стартову ціну більше ніж на 50%." ["quote_author"]=> string(0) "" }

За придбання колишньої квартири Шелкова змагалися всього двоє учасників, а за другий лот конкуренція була набагато жвавішою. В аукціоні взяли участь 9 інвесторів, які підняли стартову ціну більше ніж на 50%.