Коаліція громадських організацій — Лабораторія законодавчих ініціатив,  Transparency International Ukraine, Центр прав людини ZMINA, Адвокат майбутнього та Асоціація правників України — підготувала Тіньовий звіт (Shadow Report) до розділу 23 «Правосуддя та фундаментальні права» Звіту Європейської комісії щодо України у 2023 році. 

Це перший Звіт, який громадський сектор України надає Європейській Комісії після отримання статусу кандидата на членство в Європейському Союзі. Період, який досліджувався експертами, включає червень 2023 – серпень 2024 років. 

У Звіті наведені результати аналізу поточного стану справ, досягнутого Україною прогресу або наявних проблем у сферах верховенства права (суди, прокуратура, адвокатура, юридична освіта), боротьби з корупцією та захисту основоположних прав і свобод людини. Також експерти, які готували Тіньовий звіт, надали близько 350 рекомендацій, що допоможуть розв’язати нагальні проблеми поточного етапу реформування зазначених сфер. 

Тіньовий звіт, підготовлений експертами профільних громадських об’єднань на чолі з Лабораторією законодавчих ініціатив, включає такі розділи: 

  • Судова реформа (Лабораторія законодавчих ініціатив);
  • Боротьба з корупцією (Transparency International Ukraine);
  • Захист основоположних прав та свобод (ZMINA);
  • Реформа прокуратури (Адвокат майбутнього);
  • Реформа адвокатури (Адвокат майбутнього);
  • Реформа юридичної освіти (Асоціація правників України). 

Заступниця виконавчого директора Transparency International Ukraine з юридичних питань Катерина Риженко зазначила: «Тіньові щорічні звіти — дуже важливий голос громадськості перед початком перемовин про вступ України до ЄС. Так ми можемо надати Єврокомісії та державним органам незалежну та альтернативну державній оцінку поточного стану справ, викликів та досягнень за фундаментальними сферами, серед яких і боротьба з корупцією. Щоб сформувати справді повний і якісний висновок про антикорупційний поступ країни, Transparency International Ukraine не лише використала власні досвід та аналітику, а й провела низку інтервʼю з іншими представниками громадянського суспільства. А оскільки проблема корупції в Україні залишається під пильною увагою партнерів, представникам ЄС варто мати чітке розуміння прогресу та перепон нашої євроінтеграції».

 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(425) "Щоб сформувати справді повний і якісний висновок про антикорупційний поступ країни, Transparency International Ukraine не лише використала власні досвід та аналітику, а й провела низку інтервʼю з іншими представниками громадянського суспільства." ["quote_author"]=> string(31) "Катерина Риженко" }

Щоб сформувати справді повний і якісний висновок про антикорупційний поступ країни, Transparency International Ukraine не лише використала власні досвід та аналітику, а й провела низку інтервʼю з іншими представниками громадянського суспільства.

Катерина Риженко

Довідково. 

Лабораторія законодавчих ініціатив (ЛЗІ) — провідний незалежний український аналітичний центр, діяльність якого спрямована на посилення інституційної спроможності Парламенту й Уряду, судової влади, продовження європейської та євроатлантичної інтеграції, підтримку відбудови України для подолання наслідків агресії з боку РФ, моніторинг і підтримку реформ у сфері правосуддя та безпеки, політичну і громадянську просвіту. 

Transparency International Ukraine (TI Ukraine) — акредитований представник глобального руху Transparency International. Організація комплексно підходить до впровадження змін задля зниження рівня корупції в окремих сферах: допомогла створити і згодом передала державі системи Prozorro, Prozorro.Продажі, eHealth і Prozvit. Також TI Ukraine впровадила Рейтинги прозорості та підзвітності міст, розбудувала спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями та співзаснувала коаліцію RISE UA, що захищає доброчесність і ефективність у відбудові. 

Центр прав людини ZMINA Центр займається інформаційною, освітньою, моніторинговою, аналітичною та адвокаційною діяльністю у сфері прав людини; захищає правозахисників і громадських активістів в Україні, зокрема в окупованому Криму. Після початку широкомасштабної російської агресії ZMINA разом із 38 іншими ГО створили Коаліцію «Україна. П’ята ранку», яка займається документуванням воєнних злочинів і має на меті захист жертв збройної російської агресії в Україні та притягнення до відповідальності вищого керівництва Російської Федерації і безпосередніх виконавців воєнних злочинів. 

«Адвокат майбутнього» — громадська організація, що сприяє інституційному розвитку правосуддя задля утвердження верховенства права та захисту прав людини. З 2016 року ГО проводить дослідження державної політики та стану справ у сфері правосуддя та розробляє рекомендації щодо їх удосконалення і розвитку. Окремим пріоритетом діяльності організації є професійний розвиток правничих спільнот. 

Асоціація правників України (АПУ) є всеукраїнською громадською організацією, яка була заснована у 2002 році та наразі об’єднує понад 8000 правників. Серед напрямів діяльності Асоціації — сприяння розвитку юридичної професії, вдосконаленню законодавства, впровадженню етичних стандартів, а також захисту професійних прав своїх членів і прав людини загалом. 

Моніторинг, аналіз та підготовка Тіньового звіту проводилися в лютому – серпні 2024 року. 

Звіт підготовлений за фінансової підтримки Європейського Союзу у межах Проєкту ЄС «Право-Justice». Його зміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine та інших громадських організацій і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(161) "Моніторинг, аналіз та підготовка Тіньового звіту проводилися в лютому - серпні 2024 року. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Моніторинг, аналіз та підготовка Тіньового звіту проводилися в лютому - серпні 2024 року.