3 вересня Директор НАБУ Семен Кривонос звільнив свого першого заступника Гізо Углаву. Причиною звільнення НАБУ вказало вчинення Углавою дисциплінарного проступку, а саме порушення Присяги державного службовця, порушення правил етичної поведінки державних службовців, Закону України «Про державну службу» та Кодексу етики працівника НАБУ.

Цьому рішенню передувало службове розслідування та висновки дисциплінарної комісії. Однак оцінити ґрунтовність підстав для звільнення важко, оскільки немає тексту висновків дисциплінарної комісії у публічному доступі. 

В будь-якому разі, сьогоднішнє звільнення першого заступника директора — це реакція керівництва НАБУ на розслідування потенційного зливу інформації. Але воно не вирішує головну проблему – зливи відомостей досудового розслідування. І відповідальність за рух до її розвʼязання залишається на директорі НАБУ. 

Водночас вся ця ситуація може стати поштовхом для реального покращення роботи органу. І для якості цього процесу, безперечно, необхідний незалежний аудит НАБУ, у висновку якого будуть окреслені конкретні проблемні зони в роботі органу.

Гізо Углава працював у НАБУ від самого його заснування. Загалом після сьогоднішнього рішення керівництво НАБУ повністю оновилося — вперше за 9 років. Тож і відповідальність за подальші результати роботи органу будуть нести саме нові люди. Так чи інакше, ми зараз стаємо свідками нового періоду в діяльності НАБУ, але шкода, що це відбувається на тлі такого скандалу. 

Саме тому Transparency International Ukraine закликає керівництво НАБУ продовжити активну роботу з протидії зливам інформації про топкорупційні справи. А Кабмін — якнайшвидше призначити аудиторів Національного бюро.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(354) "Transparency International Ukraine закликає керівництво НАБУ продовжити активну роботу з протидії зливам інформації про топкорупційні справи. А Кабмін — якнайшвидше призначити аудиторів Національного бюро." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Transparency International Ukraine закликає керівництво НАБУ продовжити активну роботу з протидії зливам інформації про топкорупційні справи. А Кабмін — якнайшвидше призначити аудиторів Національного бюро.