Transparency International Ukraine проаналізувала, як Україна впроваджувала антикорупційну реформу в останні 10 років, та які перепони й виклики заважають повноцінній євроінтеграції. 

Після Революції Гідності Україна твердо обрала євроінтеграційний курс та почала боротьбу з корупційними практиками, які сформувалися на рівні держави та всіх її сфер. 

Спільними зусиллями влади та громадськості за цей час вдалося створити дієву антикорупційну інфраструктуру, прийняти законодавство та провести реформу публічних закупівель, яка вже увійшла до переліку одних із найкращих практик у цій сфері.

Проте всі ці зміни запроваджувалися непросто, країні доводилося долати чимало внутрішнього та зовнішнього спротиву реформам — як на політичному, так і на правовому рівні. А повномасштабне вторгнення росії 24 лютого 2024 року стало справжнім потрясінням для України та її громадян. 

Втім попри жорстоку агресивну війну росії, Україна продовжує прогрес у демократичних реформах і реформах верховенства права. Це, зокрема, показує Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index — CPI), в якому за 2023 рік Україна отримала 36 балів зі 100 можливих, і тепер посідає 104 місце поміж 180 країн. За ці 10 років ми зробили один із найбільших стрибків у цьому дослідженні, весь цей час показуючи сталий прогрес та мотивацію до боротьби з корупцією. 

У звіті, підготовленому на запит польської Фундація імені Стефана Баторія, ми описали основні здобутки України у збільшенні прозорості держави та антикорупційній реформі з лютого 2014 року по березень 2024 року, а також дослідили питання повоєнної відбудови. 

Матеріал складається із трьох розділів. Спершу наші експерти зробили глибокий огляд антикорупційної реформи від Революції Гідності до лютого 2024 року, де описали особливості запуску органів антикорупційної інфраструктури, запровадження реформи закупівель, діджиталізації процесів в Україні (зокрема запуску баз даних, реєстрів, законодавчого врегулювання доступу до публічної інформації). 

У другому розділі детальніше розглянули антикорупційну політику після повномасштабного вторгнення. В цій частині звіту ми детальніше вивчили операційну спроможність інституцій, проаналізували особливості антикорупційної політики та кримінальної відповідальності за корупційні правопорушення. 

А насамкінець дослідили виклики, які постали перед Україною в межах відновлення та реконструкції. Зокрема вивчили можливості зниження корупційних ризиків при цих процесах, описали важливість прозорості проєктів відновлення та стратегічного планування, проаналізували роль аудиту й контролю відновлення та надали своє бачення того, як налагодити ефективний процес конфіскацій корупційних та російських активів.

За кожним із досліджених питань експерти запропонували наступні кроки, які допоможуть вкорінити запроваджені реформи. 

Надалі цей звіт буде презентований європейським партнерам і стане основою для подальшої міжнародної комунікації про прогрес України в боротьбі з корупцією на тлі її підготовки до членства в ЄС.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(357) "Надалі цей звіт буде презентований європейським партнерам і стане основою для подальшої міжнародної комунікації про прогрес України в боротьбі з корупцією на тлі її підготовки до членства в ЄС." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Надалі цей звіт буде презентований європейським партнерам і стане основою для подальшої міжнародної комунікації про прогрес України в боротьбі з корупцією на тлі її підготовки до членства в ЄС.