Останніми тижнями ми стали свідками чималої кількості гучних підозр у корупції, обшуків та журналістських розслідувань. Проте всі ці справи так і залишаться заголовками, якщо вони не будуть супроводжуватися якісними розслідуваннями й справедливим розглядом у суді.

З вересня 2019 року переважна більшість справ, що стосуються топкорупції, розглядається Вищим антикорупційним судом (ВАКС). Попри численні нападки з боку проросійських сил, за понад 3 роки роботи ВАКС встиг показати себе незалежною та ефективною антикорупційною інституцією, а його судді вже довели свій професіоналізм. Антикорсуд  продемонстрував свою стійкість не тільки у буремні часи політичної турбулентності, а й під час війни. ВАКС продовжує працювати і здійснювати правосуддя у справах про топкорупцію під час обстрілів та блекаутів. 

Проте у роботі суду є не тільки гучні вироки та гарячі судові процеси. За лаштунками лишається чимало деталей, про які не пишуть у ЗМІ й не говорять на телебаченні. Тож ми розібрали основні показники роботи ВАКС за 3,5 роки роботи.

Скільки справ дійшло до фіналу?

Суспільство постійно чекає вироків за корупцію, і чомусь уже вкорінилася думка, що хабарники продовжують жити безкарно. Але це суперечить дійсності — після старту роботи ВАКС ситуація дуже помітно змінилася.

За весь час роботи Антикорсуд виніс рішення у 101 справі стосовно 130 осіб. При цьому найбільше, як бачимо, було саме у воєнний рік — 37 вироків. Загалом маємо 89 обвинувальних (серед яких 29 за затвердженням по угоді) та 12 виправдувальних.

В апеляції оскаржувались 79 вироків ВАКС, у касації – 35.

Чому ж саме у 2022-му кількість вироків зросла? Річ у тім, що корупційні справи апріорі складні. Часто на їх розгляд у суді ідуть роки, і що складніша справа чи вигадливіша схема, яку реалізували корупціонери, то більше часу йде на розгляд такого провадження в суді. А оскільки ми вболіваємо за ефективність роботи антикорупційної системи, за чесність і справедливість вироків, то такі терміни розгляду справ варто сприймати стримано. Тим паче ВАКС розглядає кримінальні провадження в рази швидше, ніж місцеві суди до його створення.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(131) "За весь час роботи Антикорсуд виніс рішення у 101 справі стосовно 130 осіб." ["quote_author"]=> string(0) "" }

За весь час роботи Антикорсуд виніс рішення у 101 справі стосовно 130 осіб.

Як судить ВАКС?

До Антикорсуду потрапляють справи, у яких:

  1. злочин був вчинений топпосадовцем або стосовно нього;
  2. вартість предмета злочину або завданої ним шкоди в 500 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на момент вчинення злочину (1 січня 2023 року — це від 1 432 000 грн);
  3. розглядається цивільна конфіскація — механізм, який дозволяє стягнути в держбюджет необґрунтовано отримані активи держслужбовців. 
  4. розглядається конфіскація активів росіян та інших осіб, які підтримували агресію росії в Україні. 

Загалом це дуже різні справи. Наприклад, може бути справа щодо конфіскації активів у росіян за позовом від Мін’юсту чи провадження щодо недостовірного декларування. А може розглядатися складна схема, яку викрили НАБУ-САП, — у ній десятки томів доказів (наприклад, як у справі щодо формули Роттердам+ або “газовій справі”, в якій розглядаються схеми екснардепа Онищенка). Також велику роль під час розгляду відіграють представники захисту й обвинувачення — що сильніші вони, то гарячіший судовий процес і більша ймовірність, що він затягнеться.

Тобто, всі справи Антикорсуду різні, а отже, розглядаються по-різному і потребують індивідуального підходу та різних термінів. Проте ми маємо середнє значення і граничні межі щодо тривалості розгляду кримінальних проваджень.

І оскільки зараз у ВАКС перебуває понад 220 кримінальних проваджень щодо понад 500 осіб, то кількість справ, які розглядатиме суд у 2023 році, знову помітно зросте.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(220) "Усі справи Антикорсуду різні, а отже, розглядаються по-різному і потребують індивідуального підходу та різних термінів." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Усі справи Антикорсуду різні, а отже, розглядаються по-різному і потребують індивідуального підходу та різних термінів.

Для кого ці вироки?

Покарання у вигляді реального позбавлення волі ВАКС призначив 67 особам (без урахування скасованих судових рішень). Серед них, наприклад, ексзаступник міністра ТОТ Юрій Гримчак, ексдиректор Інституту НААН Орест Фурдичко та ексзаступник одного з керівників департаменту Генпрокуратури Дмитро Сус.

Чим ще Антикорсуд допомагає державі?

Окрім своїх безпосередніх функцій — справедливого правосуддя у  справах про корупційні злочини — ВАКС також наповнює бюджет України. Так, з 24 лютого 2022 року на підставі судових рішень ВАКС спрямував на обороноздатність України понад 1,2 мільярда гривень.

Звідки кошти? По-перше, це можуть бути застави. Їх суд призначає для того, щоб гарантувати, що підозрюваний/обвинувачений виконуватиме покладені на нього процесуальні обов’язки. По-друге, це кошти, арештовані у кримінальних провадженнях.

А ще ВАКС застосував додаткове покарання у виді конфіскації майна до 42 осіб, згідно з вироками. Усе конфісковане також передали у власність держави.

Що нас чекає в майбутньому?

Власне, для чого нам згадувати увесь попередній період роботи ВАКС? І коли нарешті чекати вироків щодо ”великої риби”? 

Справді, в Антикорсуді досі знаходяться такі очікувані провадження щодо Онищенка, Злочевського (легендарна історія про суперхабар керівникам НАБУ і САП), Насірова (так-так, та сама, в межах якої він вкривався картатою ковдрою), Чауса (який закатав свій хабар у трилітрові банки та закопав їх у саду), Юрченка (справа про “плюшки”), Бахматюка, Микитася (таких аж дві!) та чимало інших. А також є справи щодо нардепів і недостовірного декларування щодо: Шол, Герасимов, Волинець, Пашковський, Камельчук, Шахов. 

Не варто забувати, що саме ВАКС розглядає і позови Мін’юсту щодо конфіскації росактивів. З недавніх кейсів — конфіскація майна російських ректорів: Торкунова, Фалалєєва та Полухіна, а також п’яти російських парламентарів Пайкіна, Лябихова, Колбіна, Ковітіді та Бахарєва.

І щодо кожного фігуранта цих справ НАБУ і САП мають свої докази, позиції, які згодом призведуть до фінальних рішень Антикорсуду щодо них. “Велика риба” нарешті може отримати вироки, і дуже імовірно — що саме у 2023 році. Скільки з них будуть обвинувальними — побачимо. Але віримо, що всі ці рішення будуть справедливими.

 

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(144) ""Велика риба" нарешті може отримати вироки, і дуже імовірно — що саме у 2023 році. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

"Велика риба" нарешті може отримати вироки, і дуже імовірно — що саме у 2023 році.

Джерело: glavcom.ua