За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, 83% українців вважають, що боротьба з корупцією у владі неуспішна.

Про те, що це означає, і чому така низька довіра, в ефірі Радіо НВ розповів юридичний радник ТІ Україна Олександр Калітенко.

«Ми повинні пам’ятати, що коли держави активно борються з корупцією, їхній результат у сприйнятті корупції часом навіть погіршується. Бо починає проливатися світло на корупції оборудки та скандали».

Також Калітенко зазначив про запит суспільства на «посадки».

«Очевидно, що «посадки» – не єдине мірило ефективності боротьби з корупцією. Але для простих людей здебільшого саме вироки є цим маркером успіху.

Ми ж говоримо, що дотримання верховенства права, незалежність органів контролю та негативне ставлення суспільства до зловживань владою та публічними коштами задля власної вигоди – це спільні риси тих країн, де успішно борються з корупцією».

Також важливо дотримуватися балансу між виконавчою, законодавчою та судовою гілками влади та повноваженнями президента, який повинен бути дотриманий незалежно від зміни влади та політичної доцільності, наголосив юридичний радник.

«Але є і завдання, з якими наразі не впоралася влада, на кшталт судової реформи. Насамперед ідеться про ВККС і ВРП та неефективне очищення від недоброчесних суддів. Це одна з наших рекомендацій на 2020 рік, які мають знизити рівень корупції. Так само як позбавлення СБУ невластивих їх функцій – розслідування корупційних та економічних злочинів».

Підвищення ефективності запобігання корупції, запуск відкритого та підзвітного процесу приватизації держмайна та забезпечення незалежності органів антикорупційної влади – ось ті зміни, на яких наполягає організації.

«Люди мають низький рівень довіри – це стабільний процес. Це пояснюється й історичними викликами та процесами. І  навіть нові антикорупційні органи за замовчуванням мають низький рівень довіри, хоча вони ще нічого по суті не показали, як, наприклад, Антикорупційний суд», – додав Калітенко.

Підсумовуючи, юрист наголосив, що без повноцінної та справжньої реформи правоохоронних органів і судів буде важко повернути довіру людей.

Джерело: radio.nv.ua