27 листопада відбулося публічне обговорення ролі громадських рад у державних процесах “Громадські ради: дієвий інструмент чи ситуативний контроль”.

Під час свого виступу керівник юридичного відділу ТІ Україна Катерина Риженко зосередилася на трьох основних формах взаємодії громрад з інституціями:

“Наше основне завдання як представників громадськості — допомогти, домовитися, прокомунікувати із суспільством. Але одразу ж виникає питання, на кого ми працюємо? На інституцію чи громадськість? 

І тут вже важливо правильно встановлювати межі. Що є для нас не прийнятним, а що ні. Де та межа, після якої ми виходимо з гострою публічною позицією і переходимо вже до іншої ролі — винятково контролю. 

Ідеться про випадки, коли громради — дійсно інструмент контролю, впливу і не бояться висловлювати іншу, часом протилежну позицію. Як-от, Громадська рада доброчесності чи рада при АРМА та НАБУ.

Третя форма взаємодії з інституцією — це протистояння. На мою думку, це не є надефективним способом роботи громадської ради. Але такий підхід може стати каталізатором змін тоді, коли решта способів не працює.

Обирати методи взаємодії непросто. Адже вибір залежить не тільки від якості членів чи позиції органу, а й від ситуації, яка склалася в державі.

На заході часто говорили про відсутність реальних повноважень для впливу. Проте маємо пам’ятати, що ми маємо можливість напряму суспільству озвучувати власні позиції. Зазвичай члени громради мають кредит довіри та прихильну аудиторію, яка підтримала їх на виборах і дослухається до них. Ми не маємо недооцінювати цей інструмент впливу, а навпаки вміло його використовувати.”

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(351) "Громради мають кредит довіри та прихильну аудиторію, яка підтримала їх на виборах і дослухається до них. Ми не маємо недооцінювати цей інструмент впливу, а навпаки вміло його використовувати." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Громради мають кредит довіри та прихильну аудиторію, яка підтримала їх на виборах і дослухається до них. Ми не маємо недооцінювати цей інструмент впливу, а навпаки вміло його використовувати.

Захід проведено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст публікації є відповідальністю виключно Transparency International Ukraine і необов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Transparency International здійснює підтримку Національного агентства в рамках проекту «Підвищення ролі громадянського суспільства в нагляді за державними фінансами», що фінансується Європейським Союзом. Проект має на меті надати громадянському суспільству та журналістам ефективні інструменти для боротьби з корупцією, відмиванням грошей і поверненням активів для здійснення громадського нагляду за фінансами та підтримки запуску Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), а також для оновлення реєстру політично значущих осіб. Більше інформації за посиланням: https://goo.gl/SncnHJ