Якщо ви власник бізнесу або представник учасника в публічних закупівлях, то чудово знаєте про ризики цієї сфери. Хоча всі говорять більше про проблеми, з якими стикається замовник, я вважаю, що не варто забувати й про ситуації, в які потрапляє бізнес. Невчасна оплата за послуги чи товар — вельми неприємна історія. Ще гірше — коли тобі заплатили лише частину або не заплатили взагалі. Як вберегтися від подібних ризиків?

Законодавство зобов’язує замовника перевіряти майбутнього переможця закупівлі на відповідність низці критеріїв. Усе логічно, адже закупівельник витрачає в більшості випадків бюджетні гроші, наприклад — коли купує новий рентген апарат для лікарні чи опалення в школу.

Але буде не менш логічно майбутньому учасникові торгів перевіряти й замовника. Наприклад, на платоспроможність.  Кожному підприємству завжди хочеться вберегтися від патових ситуацій. Наприклад, коли доводиться доходити до Вищого господарського суду через те, що не можна отримати частину оплати за поставлений товар та пеню, що набігла.

Дослідження ТІ Україна «Чому розривають договори в Prozorro?» показало, що частину закупівельних угод розривають через відсутність або зменшення фінансування. У 2017 з цієї причини розірвали 882 договори (8 %), а 2019 року — 1 565 (10,1 %). Зростання підтверджує, що до цього ризику слід ставитися уважно.

Користуйтесь відкритими державними реєстрами

Перша порада надто проста, щоб її не спробувати. Коли вирішуєте, чи варто податися на тендер, перевірте замовника, хоча б мінімально.

По-перше, ви може подивитися, чи замовник не є банкрутом і чи проти нього не відкрито ліквідаційну процедуру. Відповідь на це питання завжди можна отримати з відкритого державного реєстру. До того ж, усі доступні реєстри для перевірки за статтею 17 Закону про публічні закупівлі зібрано на порталі RADNUK.COM.UA в розділі «Інструменти».

По-друге, проблемні факти з історії виконання зобов’язань замовником можна пошукати в Єдиному реєстрі судових рішень. Тут можна знайти позови та рішення, де замовник виступає відповідачем. Такі справи чи їх відсутність можуть допомогти вам зорієнтуватись щодо участі в конкретній закупівлі.

Модуль бізнес-аналітики дасть швидкі відповіді на запитання

Завдяки публічному модулю аналітики закупівель BI Prozorro можна не тільки робити вибірку актуальних закупівель за кодом CPV чи регіонами країни. Також є можливість здійснити вибірку закупівель із вигідними для вас умовами оплати за типом (аванс, післяоплата) та періодами оплати.

Будьте уважними до умов тендерної документації

Замовники можуть передбачити відстрочки платежів в документах тендерної документації та/або в нецінових критеріях оцінки. Тоді сам порядок відстрочення платежів повинен бути визначений у проєкті договору. Як правило, визначають дві найважливіші умови відстрочення платежу: строк та відсоток, який можуть нараховувати на прострочену суму з дня фактичної оплати товару чи послуг (див. ст. 694 ЦКУ).

Якщо ж ви знайшли таке неузгодження й порядок таких відтермінувань не визначено, то звертайсь до замовника з проханням виправити невідповідність. Якщо він не реагує, скористайтесь правом оскарження.

Факторинг

Надійний замовник завжди зацікавлений у вчасній поставці якісного товару не менше, ніж учасник у своєчасній оплаті. Проте державні замовники іноді не можуть розраховуватися ні завчасно, ні в сам день поставки. Хорошим прикладом є ПАТ «Укрпошта», яка доєдналась до платформи «Факторинг-хаб»*. Саме поняття факторингу означає відступлення права грошової вимоги.

* «Факторинг-хаб» — онлайн-платформа для замовлення факторингу бізнесом, що працює в публічних закупівлях. Учасник таким чином може ще до участі в тендері сформувати заявку на отримання умов фінансування.

Як це відбувається в Укрпошти?

Учасник подає заявку на онлайн-платформі для пропозиції факторингу. Після цього інформація про лот і його учасника потрапляє на розгляд банку.

Банк надсилає пропозицію щодо умов факторингу. Вона включає: надання безрегресного факторингу [коли фактор (банк) приймає на себе всі ризики несплати з боку замовника], отримання фінансування — до 98 % від суми товару / послуги, наданої замовнику, а також відсутність вимоги щодо забезпечення.

Учасник залишає за собою право прийняти або відхилити запропоновані банком умови.

Коли замовник отримує товар, він підтверджує поставку банку, і той одразу сплачує гроші постачальнику. А банк уже чекає своєчасної оплати від замовника. Водночас для постачальника договір уже виконаний. Далі всі розрахунки відбуваються тільки між банком та замовником.

Це фактично дає можливість постачальнику отримати швидку оплату за поставлений товар від банку. А замовник не втрачає хороші пропозиції на ринку через історію з оплатами.

Водночас у будь-яких закупівельних відносинах є завжди дві сторони — замовник та виконавець. І кожен має право на захист своїх інтересів та взаємну вигоду в межах закону.

Джерело: radnuk.com.ua