Виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик в ефірі «Голосу Америки» розповів про свіжі українські закони та подальші пріоритети у боротьбі з корупцією.

Так, зокрема про ухвалення судової реформи він зазначив: «Ініціатива хороша, але не безпроблемна. З одного боку, повністю розпускається чинний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створюється Комісію з питань доброчесності та етики за участі  міжнародних експертів.

З другого, реформа фактично не торкається Вищої ради правосуддя, до членів якої є багато запитань щодо їхніх статків і доброчесності. Окрім того, рішення конкурсної комісії, яка обиратиме членів ВККС, та Комісію з питань доброчесності та етики можна буде оскаржити в сумнозвісному Окружному адмінсуді Києва».

Андрій Боровик не підтримав рішення скоротити кількість суддів Верховного суду удвічі: «Скорочення кількості судів має бути чимось підкріплене. Дійсно, вони отримують величезні зарплати. Але питання має іти не від цього, а від того, наскільки вони завантажені. Ми чули, що у Верховному судді є й ті, хто фактично не провадять правосуддя, а використовують свою посаду для публічних виступів та участі в конференціях. Та чи має стати це визначальним фактором?».

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(314) "Скорочення кількості судів має бути чимось підкріплене. Дійсно, вони отримують величезні зарплати. Але питання має іти не від цього, а від того, наскільки вони завантажені." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Скорочення кількості судів має бути чимось підкріплене. Дійсно, вони отримують величезні зарплати. Але питання має іти не від цього, а від того, наскільки вони завантажені.

Також директор ТІ Україна розповів, що змінилося після приходу нового парламенту.

«Нова Верховна Рада ухвалила ті зміни, яких ми як громадські організації добивалися кілька років. Це і надання НАБУ права на незалежне прослуховування та скасування державної монополії на проведення експертизи у кримінальних провадженнях, перезавантаження Національного агентства з питань запобігання корупції, ухвалення закону про оренду державного та комунального майна тощо».

Утім, зазначив Боровик, на результати реформ, насамперед судової варто очікувати ближче до кінця каденції Президента Зеленського.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(177) "Нова Верховна Рада ухвалила ті зміни, яких ми як громадські організації добивалися кілька років." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Нова Верховна Рада ухвалила ті зміни, яких ми як громадські організації добивалися кілька років.