Продовжуємо перевіряти, як українські лікарні забезпечують можливість надати кисневу підтримку хворим на COVID-19.

Від початку пандемії в Україні
виявили понад 2 мільйони випадків COVID-19, і майже 50 тисяч людей померли від ускладнень хвороби. Цьогоріч пік захворюваності в країні спостерігався в квітні. Тоді в лабораторіях щодоби фіксували від 6 до 20 тисяч нових випадків інфікування COVID-19. Разом зі зростанням загальної кількості захворілих на коронавірус зростала і кількість випадків госпіталізації пацієнтів, зокрема, тяжких хворих, які потребували кисневої терапії. Впоратися із таким навантаженням медичній системі було вкрай важко: виникали труднощі з постачанням необхідних обсягів медичного кисню та розхідних матеріалів; деякі лікарні були переповнені інфікованими.

Через відсутність вільних місць у лікарнях не всі хворі отримували достатню кисневу підтримку, і людей виписували додому навіть із низькою сатурацією. При цьому, держава не забезпечує кисневими концентраторами тих, хто змушений лікуватися вдома. Тож хворі шукають їх самостійно. 

І знову на допомогу прийшли волонтери. Понад 1000 кисневих концентраторів  благодійного фонду «Свої»  курсують від пацієнта до пацієнта. Із життєво необхідними апаратами українцям також допомагають БФ “Корпорація монстрів”, “Ініціатива Е+” та інші. 

Наприкінці квітня цього року тодішній очільник МОЗ Максим Степанов заявив, що міністерство придбає кисневі концентратори для первинної ланки медицини — на них виділили 693 млн. Апаратами зможуть користуватися пацієнти, які після госпіталізації виписані додому, але можуть потребувати кисневої терапії. Поки що питання, за яким принципом видаватимуть ці концентратори та на яких умовах, залишаються відкритими.

 

Сучасний кисневий концентратор — це апарат, який виробляє кисень з атмосферного повітря. Його використовують і в медзакладах, і в домашніх умовах. Моделі концентраторів значно різняться за своїми характеристиками — відповідно, і коштують по-різному. Ми виділили 5 найпопулярніших товарів у Prozorro:

  1. Кисневі концентратори української торгової марки «Біомед».
    Найчастіше замовники купували модель «JAY-10», яка в системі коштувала від 30 тис. грн до 42 тис. грн. Потужніші кисневі концентратори  «JAY-10 (4.0)» постачальники пропонували за 110 – 150 тис. грн.
  2. Кисневі  концентратори іншого українського бренду — «Viola» (їх виробництво розташоване в Китаї).
    Зокрема модель «SZ-5AW» у Prozorro продавали за 1922,5 тис. грн.
  3. Кисневі концентратори «Angel» (Китай)

Модель «10S» замовники купували за ціною 36,641,7 тис. грн. 

  1. Кисневі концентратори «Centrox» (США). Ці концентратори моделі AS074-2 у  Prozorro коштували 700888 тис. грн. 
  2. Автономні кисневі станції (кисневі концентратори в комплекті з центральною компресорною станцією). Їх лікарні купували за ціною 2,13,4 млн грн. 

Скільки кисневих концентраторів з початку року купили в Prozorro?

За нашими підрахунками, від січня минулого року в Prozorro придбали 40 651 кисневий концентратор на 1,9 млрд грн. Найбільше апаратів закупили в листопаді 2020 – 7,8 тисяч (19% від загальної кількості) та грудні 2020 – 12,9 тисяч (32% від загальної кількості).  

Попит на кисневі концентратори почав  стрімко зростати в жовтні 2020 року, разом із осінньою хвилею захворювань. Тоді купили втричі більше концентраторів, ніж у вересні, і надалі така тенденція продовжилася. Але вже на початку 2021 року обсяг замовлень так само стрімко впав. Приміром, у січні українські замовники придбали лише 186 концентраторів. У березні 2021 почалася наступна хвиля закупівель апаратів, що  прямо корелює зі зростанням кількості хворих. 

Ми зібрали показники закупівель за регіонами: загальну кількість придбаних апаратів та їх вартість. Водночас зауважимо, що ціна одного кисневого концентратора суттєво варіюється залежно від його характеристик. Тож ми не можемо стверджувати, що замовники однієї області переплачують, витратили більше грошей на таку саму кількість апаратів, як їх колеги з іншого регіону. Насамперед це може свідчити, що вони купували різні типи кисневих концентраторів.

За майже півтора року найбільше кисневих концентраторів придбали в таких областях:

  • Київська – 4 771 шт. на 203,4 млн грн; 
  • Одеська – 3 854 шт. на 172,6 млн грн;
  • Дніпропетровська  –  3 489 шт. на  174,9 млн грн. 
  • Черкаська – 3 393 шт. на 154,5 млн грн. 

А ось навпаки, найменше апаратів закупили в цих регіонах: 

  • Сумська  – 574 шт. на  30,4 млн грн;
  • Житомирська – 720 шт. на 36,9 млн грн;
  • Волинська – 835 шт. на 40,5 млн грн. 

За статистикою, попит на концентратори зростає вже тоді, коли лікарні зі своїми запасами кисню не витримують тиску захворюваності. А від своєчасності отримання допомоги залежать шанси хворих одужати з мінімальними ускладненнями. 

Крім того, деякі депутати піднімають питання, чи доцільно купувати в лікарні саме концентратори. Альтернатива — автономні кисневі станції. На противагу концентраторам, кожен із яких призначений для однієї людини, станції виробляють більші об’єми повітря. Скільки на такі кисневі станції вже витратили у Prozorro, підрахувати значно важче. У Верховній Раді навіть зареєстрували законопроєкт змін до державного бюджету, яким пропонують виділити 800 млн грн на закупівлі, проєктування та встановлення кисневих станцій.

Однак, що б не вирішили народні обранці, ми сподіваємося, що за нового керівництва підхід до оснащення лікарень киснем та загалом усім необхідним для боротьби з коронавірусом стане більш системним та проактивним.

Джерело: dozorro.org