Передноворічні дні – це чудовий привід згадати, яким був цей рік життя без корупції для кожного з нас. Ми були по-антикорупційному мрійливі, наполегливі й рішучі. Що з цього вийшло й чому стало легше житися кожному з нас – читайте порцію перемог, що надихають.

Відстежувати закупівлі ще простіше. Вас цікавить конкретна закупівля? Тепер є DozorroBot, який повідомляє про всі оновлення закупівель. Для керівних органів у BI-модулі з’явився приємний бонус – панель, що швидко допомагає збагнути ризики в закупівлях підпорядкованих замовників. І, звісно, ви можете поскаржитися на тендер через онлайн-платформу. Ця функція ніде не зникла.

Держава стала багатшою на інновації. Ми допомагали вдосконалювати IT-рішення для ProZorro.Продажі й зрештою передали державі систему, де прозоро та швидко продаються активи державної та комунальної власності. Якщо ви давно мріяли орендувати вагон потягу, запустити свій бізнес, а зараз шукаєте приміщення по кишені – це ваш шанс. Крім того, разом з командою підтримки реформ МЕРТ допомогли створити портал аналітичної звітності державних підприємств України ProZvit. На сайті https://prozvit.com.ua/ кожен може онлайн дізнатися про фінансову діяльність всіх ДП країни.

Давали рекомендації владі й готували потужну аналітику. Наші юристи проаналізували антикорупційні законопроєкти та попередили про всі ризики. Команда інноваційників підготувала три аналітичні звіти про публічні закупівлі – про закупівлю бензину та газу, про довіру бізнесу до ProZorro. Команда Transparent Cities – про динаміку змін у містах та переваги прозорості для міської влади. Всі дослідження тут.

Навчали прозорості всю країну. Про змагання мерій в рейтингу прозорості можна знімати кіно. А користь підвищення прозорості вимірюється не лише балами, а й грішми. Вже зараз можна сказати, що 1 бал зі 100 у нашому рейтингу дорівнює приблизно 200 тис. гривень інвестицій. Як користуватися інструментами впливу на владу тепер знають у різних куточках України. Бо програма TransparentCities не лише зробила прозорість шалено популярною, а й провела десяток тренінгів з настільною грою. А наші інноваційники навчали замовників, бізнес та громадськість використовувати на повну можливості аналітичних інструментів у закупівлях.

Ділилися знаннями з усім світом. Лише цього року ми розповідали колегам ТІ Шрі-Ланка про запуск е-декларування та дивували успіхами DOZORRO у Канаді, Узбекистані, Чилі, Таїланді. Аналог DOZORRO (початкової версії) вже запустили в Польщі! А ще ми долучилися до оцінки прозорості європейських столиць, яке відбувалося під егідою ТІ Slovensko.

І, звісно, це далеко не все. Тільки в грудні завершився відбір на посаду голови НАЗК, якого всі чекали дуууже давно. І керівник юридичного відділу ТІ Україна Катерина Риженко була співголовою конкурсної комісії з відбору. Лише кілька місяців тому запрацював Вищий антикорупційний суд, боротьба за який тривала кілька років.

І, звісно, це далеко не все. Більше буде в нашому річному звіті. Стежте за новинами!