Зовсім скоро ми святкуватимемо День народження – 5 років акредитації ТІ Україна як представника глобального антикорупційного руху Transparency International. Лише уявіть! Вже готові приймати вітання, ностальгувати й ніжитися у променях любові. І починаємо розповідати про те важливе, що вдалося зробити за ці роки, без чого вже неможливо уявити Україну.

Перша публікація – про інноваційні сервіси, інструменти й мережі, до створення яких долучилася ТІ Україна. Завдяки ним кожен громадянин відчуває себе комфортніше, корупційних ризиків стало менше, а держава має потужний міжнародний бренд.

Система публічних електронних закупівель Prozorro. ProZorro зародився як волонтерський проєкт ще на Майдані й зовсім скоро став успішною реформою, що скорочує простір корупції: https://prozorro.gov.ua/. Відкриті дані й рівний доступ бізнесу до тендерів стимулюють конкуренцію, а громадськість контролює, щоб порушень, марнування грошей і дискримінацій було дедалі менше.

ТІ Україна адмініструвала систему, вдосконалювала разом із партнерами й передала державі. І вже з 1 серпня 2016 року всі державні закупівлі відбуваються через ProZorro.

DOZORRO. Щоб забезпечити рівні правила гри у системі ProZorro, з 1 листопада 2016 року запрацював моніторинговий портал DOZORRO https://dozorro.org/. Кожен може подати відгук про закупівлю через портал. За весь час цією можливістю скористалися сотні тисяч громадян (сподіваємося, ви теж).

У спільноту DOZORRO об’єдналися замовники, бізнес, громадські організації та всі, хто мріють про більш ефективні публічні закупівлі. Регіональні координатори DOZORRO шукають порушення в закупівлях та надіслали вже 30 тисяч звернень до правоохоронних та контролюючих органів. Ми організовуємо сотні навчальних семінарів, які відвідали десятки тисяч людей, вдосконалюємо законодавство та готуємо секторальні звіти про роботу ProZorro.

Модулі аналітики та ризик-індикатори. DOZORRO з одного лише порталу швидко розрослася до величезної екосистеми. Запрацювали ризик-індикатори, які автоматично виявляють підозрілі закупівлі, наприклад, імовірну змову між учасниками торгів. Крім того, наша команда розвиває потужний інструмент аналізу закупівель під кутом 360 градусів BI ProZorro https://bi.prozorro.org/

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(390) "ProZorro зародився як волонтерський проєкт ще на Майдані й зовсім скоро став успішною реформою, що скорочує простір корупції. ТІ Україна адмініструвала систему, вдосконалювала разом із партнерами й передала державі." ["quote_author"]=> string(0) "" }

ProZorro зародився як волонтерський проєкт ще на Майдані й зовсім скоро став успішною реформою, що скорочує простір корупції. ТІ Україна адмініструвала систему, вдосконалювала разом із партнерами й передала державі.

EHealth. ТІ Україна адмініструвала запуск електронної медичної системи EZdorovya. За допомогою цієї системи пацієнти можуть укладати договір зі своїм сімейним лікарем. Надалі eHealth має отримати ще більше функцій. Після успішної реалізації першого етапу — запуску мінімального життєздатного продукту (MVP) — її передали Міністерству охорони здоров’я https://ehealth.gov.ua/

ProZorro.Продажі — це електронна торгова система, де прозоро та швидко продаються активи державної та комунальної власності https://prozorro.sale/. Це вже третя — після ProZorro та E-Health — створена TI Україна та партнерами онлайн-система, яку передали державі, щоб попередити корупцію в ключових для країни сферах. ProZorro.Продажі створили у 2016 році. Незабаром система отримала нагороду найуспішнішого антикорупційного стартапу світу!

Спочатку реалізовували майно неплатоспроможних банків, далі — продаж активів державної та комунальної власності та мала приватизація. За три роки ProZorro.Продажі поповнили державну скарбницю та бюджети громад на понад 20 млрд грн! Попереду — продаж майна банкрутів та оренда державного та комунального майна через електронні аукціони. А значить ще +2 перемоги прозорості!

Крім того, ми долучилися до запуску порталу  Є-data, де громадяни можуть бачити основні бюджетні показники та стежити за використанням публічних фінансів. Поза тим, ТІ Україна допомагала в розробці порталу державних підприємств ProZvit. На сайті https://prozvit.com.ua/ кожен може онлайн дізнатися про фінансову діяльність всіх ДП країни.

За 5 років Трансперенсі Інтернешнл Україна було чимало інноваційних змін, чи не так? На наступному тижні розповімо про ще одну порцію перемог команди ТІ Україна до Дня народження.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(488) "ProZorro.Продажі — це вже третя система після ProZorro та E-Health, створена TI Україна та партнерами онлайн-система, яку передали державі, щоб попередити корупцію в ключових для країни сферах. Незабаром система отримала нагороду найуспішнішого антикорупційного стартапу світу!" ["quote_author"]=> string(0) "" }

ProZorro.Продажі — це вже третя система після ProZorro та E-Health, створена TI Україна та партнерами онлайн-система, яку передали державі, щоб попередити корупцію в ключових для країни сферах. Незабаром система отримала нагороду найуспішнішого антикорупційного стартапу світу!