Програма «Прозорі міста» дослідила, хто з міських голів відзвітував у 2023 році. За результатом перевірки — 29 мерів з 80 так і не проінформували містян про свою діяльність. Водночас тільки 20 міських голів оприлюднили анонс звіту щонайменше за день до його презентації. 

У межах дослідження прозорості міських рад програма проаналізувала, як мери звітують про свою роботу. Аналітики перевіряли інформацію станом на 5 січня та на 15 липня 2024 року.

До 5 січня 2024 року про свої досягнення за 2023 рік встигли розповісти 24 очільники муніципалітетів. Причому у 14 містах — Вінниці, Дніпрі, Дрогобичі, Звягелі, Івано-Франківську, Коломиї, Кременчуку, Охтирці, Славуті, Стрию, Тернополі, Хмельницькому, Червонограді, Чернівцях — звіти анонсували щонайменше за один робочий день. Міські голови Дніпра, Калуша, Кременчука, Миколаєва, Тернополя, Хмельницького, Умані, Червонограда та Чернівців розповіли про свою діяльність під час онлайн-трансляції, інші – у текстовому форматі. 

Липнева перевірка показала, що за останні пів року ще 27 міських голів відзвітували за 2023 рік. Щоправда, лише мешканці Дубна, Ковеля, Коростеня, Лубнів, Нетішина та Чернігова мали змогу довідатися про це заздалегідь завдяки вчасним анонсам. 

Тож через пів року все ще залишаються 29 із 80 досліджуваних міст, чиї очільники так і не відзвітували перед своїми громадами. Серед них — Львів, який за результатами дослідження прозорості потрапив у категорію «прозорих» міст, та «частково прозорі» Володимир, Житомир, Київ, Кропивницький, Луцьк та Ужгород. 

Нетипова ситуація у Ковелі, де на сайті міської ради було проанонсовано, що мер звітуватиме про підсумки 2023 року на особистих зустрічах з громадою, але ні текстового, ні відеозвіту після цих зустрічей не оприлюднено. Лише в новині на сайті міської ради повідомили про цей захід. Тож міський очільник формально виконав вимогу закону, але не всі містяни мали змогу дізнатися про результати його діяльності.

Відкрите щорічне звітування міського голови про свою діяльність перед громадою є вимогою Закону «Про місцеве самоврядування в Україні». Щороку програма перевіряє, чи виконують мери цю вимогу закону. 

Водночас анонсування хоча б за день до оприлюднення звіту — важлива практика муніципального управління, оскільки це сприяє залученню громади та ЗМІ до події. 

Закликаємо міських очільників звітувати перед громадянами. Звіти мерів під час війни, коли можливості громад контролювати діяльність влади обмежені, необхідні для побудови чесного діалогу з містянами й співпраці з громадянським суспільством.

 

Трансперенсі Інтернешнл Україна — акредитований представник глобального руху Transparency International. З 2012 року TI Ukraine допомагає Україні ставати сильнішою. Організація комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції в окремих сферах. ТІ Ukraine започаткувала програму «Transparent cities/Прозорі міста» у 2017 році. Її мета — подолати корупцію на місцевому рівні та запровадити належні практики прозорості та підзвітності.

Протягом 2017–2022 років програма щорічно формувала Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України. Після повномасштабного вторгнення програма започаткувала дослідження стану муніципальної прозорості в умовах широкомасштабної війни з росією. У 2024 році команда презентувала друге дослідження, в якому оцінила 80 міст. Статус «прозорих» отримали 5 міст, 23 — «частково прозорих», інші 52 міста були визнані «непрозорими».

Програма розробляє якісну аналітику щодо різних аспектів взаємодії влади та громадян, прозорості та підзвітності у містах України. Зокрема йдеться про процеси деколонізації, житлову політику, стан відкритих даних на локальному рівні та ін.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(192) "Все ще залишаються 29 із 80 досліджуваних міст, чиї очільники так і не відзвітували перед своїми громадами." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Все ще залишаються 29 із 80 досліджуваних міст, чиї очільники так і не відзвітували перед своїми громадами.