На думку населення та бізнесу майбутня відбудова має базуватися на таких основних принципах: завчасна стратегія, децентралізація надходження коштів, прозорість та відкритість, залучення громадян та бізнесу до обговорень, якість та репутація виконавців робіт з відновлення. А серед пріоритетів у відбудові українці називають відновлення об’єктів критичної інфраструктури та житла для тих, хто його втратив. 

Такі дані оприлюднила Transparency International Ukraine у соціологічному дослідженні, яке на замовлення провела дослідницька агенція Info Sapiens за підтримки Проєкту USAID “Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні “ВзаємоДія”. Опитування проводилося серед населення та представників українського бізнесу про потреби та очікування від майбутньої відбудови України. 

Для переважної більшості респондентів формула успіху майбутньої відбудови складається з таких основних принципів:

  • Завчасна стратегія відбудови. Україна має готувати плани та стратегії відбудови уже зараз, щоб не гаяти час після перемоги. З такою думкою погодились 86% українців та 81% представників бізнесу. 
  • Децентралізація надходження коштів. Кожна постраждала громада має власну специфіку, тож плани мають бути окремі для кожної громади. З такою думкою погодились 76% українців та 78% представників бізнесу. Відповідно, бюджети також треба спрямовувати на кожен проєкт, а не розподілятися централізовано —  так вважають 50% українців і 68% бізнесу.
  • Прозорість та відкритість відбудови. 79% населення і 62% бізнесу  вважають, що всі процеси та етапи відновлення країни мають відбуватися максимально прозоро і відкрито, наприклад, із застосуванням системи Prozorro. Опитаних також цікавить доступ до даних про відповідальних осіб, результати контролю виконання робіт, контроль надходжень та витрат коштів. 
  • Залучення громадян і бізнесу. Респонденти наполягають, що у процесах відбудови влада має консультуватися з громадськістю та бізнесом — таке прагнення демонструють 94% населення та 91% підприємців.
  • Якість та репутація виконавців. Населення виразно підтримує ідею, що відбір виконавців робіт з відбудови має базуватися на принципі «краще довше/дорожче, але краще». Більше ніж половина респондентів серед основних критеріїв називає високу якість робіт, репутацію (гарні відгуки) та досвід виконання проєктів. А хоча б один із цих критеріїв згадали 93% опитаних. Бізнес повністю підтримує населення в прагненні спиратися на репутаційні критерії при виборі виконавців робіт з відбудови, а також на фактори досвіду та підтвердженої якості. Щобільше, схильність спиратися на репутаційні критерії серед представників бізнесу є значущо вищою, ніж серед населення — 71%-73% серед бізнесу проти 56% серед населення.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(331) "З одного боку, українці хочуть отримати «чарівну паличку» і побудувати все краще, ніж було. З іншого боку, розуміють важливість відновлення житла й інфраструктури там, де це можливо" ["quote_author"]=> string(177) "Анастасія Мазурок, заступниця виконавчого директора Transparency International Ukraine з організаційних питань" }

З одного боку, українці хочуть отримати «чарівну паличку» і побудувати все краще, ніж було. З іншого боку, розуміють важливість відновлення житла й інфраструктури там, де це можливо

Анастасія Мазурок, заступниця виконавчого директора Transparency International Ukraine з організаційних питань

Пріоритети у відбудові

Як населення (59%), так і бізнес (63%) переконані, що житло для тих, хто його втратив, мають будувати вже зараз, а не чекати капітального будівництва після перемоги. Водночас респонденти вважають, що першочергово потрібно відновлювати критичну інфраструктуру країни, і вже на другому місці будинки. 

Населення очікує, що відбудова торкнеться не лише зруйнованих об’єктів, а й охоплюватиме побудову того, що країна потребувала і до війни, та модернізацію старих об’єктів. Наприклад, жителі сіл очікують, що в рамках відбудови будуть побудовані або відремонтовані дороги та об’єкти соціальної інфраструктури (лікарні, школи) в їхній місцевості. 

Загалом населення та бізнес поділяють позицію, що відбудова України триватиме до 10 років та більше — таку думку висловили 60% бізнесу і населення.

«Українське суспільство платить надзвичайно високу ціну, виборюючи свою свободу. Відтак, населення демонструє зростаючу вимогливість до майбутнього, але при цьому декларує готовність активно включатися в процеси і бути частиною змін. З одного боку, українці хочуть отримати «чарівну паличку» і побудувати все краще, ніж було — зі стратегічним плануванням і комплексними рішеннями. З іншого боку, розуміють важливість відновлення житла й інфраструктури там, де це можливо, і актуальність цих робіт уже сьогодні», — переконана заступниця виконавчого директора Transparency International Ukraine Анастасія Мазурок

 

Довідково: 

Transparency International Ukraine – акредитований представник глобального руху Transparency International, який з 2012 року допомагає Україні ставати сильнішою. Організація комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції в окремих сферах.

 

ТІ Ukraine допомогла створити та згодом передала державі системи Prozorro, Prozorro.Продажі, eHealth та Prozvit. Також команда впровадила Рейтинги прозорості та підзвітності міст, розбудувала спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями та співзаснувала коаліцію RISE UA, що захищає доброчесність і ефективність у відбудові.

Це дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID) в межах Проєкту #ВзаємоДія. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і необов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів.

 

Довідково: Проєкт “Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні “ВзаємоДія” — це шестирічна ініціатива Агентства Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID), мета якої – допомогти Україні протидіяти корупції та підвищити рівень підзвітності та прозорості врядування в Україні. Програма спрямована забезпечити ключові урядові установи додатковими можливостями для боротьби з корупцією, зміцнити підтримку та залучити громадянське суспільство до антикорупційних ініціатив, зменшити рівень терпимості громадян до корупції, а також забезпечити максимальну прозорість та підзвітність повоєнної відбудови та відновлення України.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(268) "Населення демонструє зростаючу вимогливість до майбутнього, але при цьому декларує готовність активно включатися в процеси і бути частиною змін." ["quote_author"]=> string(177) "Анастасія Мазурок, заступниця виконавчого директора Transparency International Ukraine з організаційних питань" }

Населення демонструє зростаючу вимогливість до майбутнього, але при цьому декларує готовність активно включатися в процеси і бути частиною змін.

Анастасія Мазурок, заступниця виконавчого директора Transparency International Ukraine з організаційних питань