Учасники коаліції громадських організацій Реанімаційний пакет реформ, громадського об’єднання АвтоМайдан, Центру протидії корупції та Transparency International Україна пропонують членам Кабінету Міністрів розглянути у якості кандидатів в аудитори НАБУ американку Марту Борщ, прокурора, яка посадила Павла Лазаренка, Карлоса Кастресану, іспанського прокурора, який посадив за корупцію 150 впливових керманичів Гватемали, та Джованні Кесслера, італійського прокурора та генерального директора Європейського управління боротьби з шахрайством.

Як відомо, Кабінет Міністрів України почав відбір кандидатури свого представника до складу комісії, яка контролюватиме ефективність діяльності Національного анткорупційного бюро України – має провести перший в історії України незалежний аудит його роботи від початку створення.

Марта Борщ – російськомовний американський прокурор, яка 12 років працювала федеральним прокурором у Прокуратурі Північного округу Каліфорнії та домоглася ув’язнення у США колишнього українського прем’єр-міністра Павла Лазаренка.

Карлос Кастресана – іспанський прокурор, очолював створену ООН Міжнародну комісію по боротьбі з безкарністю в Гватемалі та запроторив за грати за корупцію 150 впливових керманичів цієї країни: екс-президента Альфонсо Портільо, трьох колишніх міністрів внутрішніх справ, чотирьох з п’яти генералів армії, трьох директорів національної поліції, бізнесменів, конгресменів, наркоторговців та торговці людьми. Аналогом гватемальскьої Комісія в Україні є Національне антикорупційне бюро.

Джованні Кесслер – італійський прокурор та генеральний директор Європейського управління боротьби з шахрайством (ОЛАФ), яке розслідує всі випадки зловживання коштами Євросоюзу, вивчає операційну та фінансову роботу будь-якої інституції чи органу ЄС. На ОЛАФ покладено відповідальність за боротьбу з шахрайством та зловживанням у використанні коштів з бюджету Європейського Союзу. Кандидатура Кесслера була номінована Представництвом ЄС в Україні та рекомендована Уряду Комітетом з питань протидії і запобігання корупції. Також Кессллер входив до конкурсної комісії з відбору директора НАБУ – тоді його присутність забезпечила прозорість роботи комісії та неупередженість її результату.

Законодавство України висуває доволі суворі вимоги до кандидатів в аудитори НАБУ: вони повинні мати значний досвід роботи в органах досудового розслідування, прокуратури, судах за кордоном чи міжнародних організаціях.

“Досвід, репутація та професійна етика саме цих кандидатів дозволять фахово та неупереджено оцінити перші два роки роботи нового Антикорупційнго органу. В Україні подібна оцінка відбуватиметься вперше. Важливо, щоб першопроходці мали досвід проведення неупереджених кримінальних корупційних розслідувань, адже саме вони завдадуть високу планку для всіх наступних аудитів, які щорічно має проходити Антикорупційне Бюро” – пояснює Дарина Каленюк, виконавчий директор Центру протидії корупції, вибір активістів експертів не з України.

Запропоновані активістами міжнародні експерти є визнаними фахівцями і очолюють нині або багато років поспіль керували іноземними правоохоронними органами, що спеціалізуються на боротьбі з корупцією та протидією відмиванню коштів. Їх практичний досвід є унікальним для України, де спеціалізований антикорупційні слідчі органи з’явилися декілька років тому.

“Репутація поданих нами на розгляд кандидатів, їх багаторічний досвід роботи та рівновіддаленість від усіх політичних сил в Україні гарантуватиме чесність, прозорість та об’єктивність роботи комісії аудиторів, – пояснює виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин. “Висновку аудиторів мають беззаперечно довіряти як всередині країни, так і за її межами, адже більшість розслідувань НАБУ стосується відмивання грошей за кордоном. Розслідувати такі злочини без міжнародної правової допомоги іноземних колег дуже складно, а їх довіра в тому числі грунтується на об’єктивній оцінці роботи правоохоронного органу” –  підсумовує Юрчишин.