Спеціальна програма з алгоритмами машинного навчання буде виявляти потенційну зраду в публічних закупівлях

У четвер, 1 листопада, в Києві Transparency International Ukraine презентувала бета-версію нової системи громадського контролю держзакупівель DOZORRO.

В її основі лежить спеціальна програма, яка навчається фіксувати закупівлі із корупційними ризиками. За словами ІТ-розробника порталу DOZORRO Володимира Фльонца, для створення алгоритмів штучного інтелекту підштовхнуло запитання, яке часто ставлять ініціаторам створення ProZorro “Чому система не карає корупціонерів?”. Так команда почала працювати над програмним рішенням, яке допоможе їх шукати та виявляти.

Штучний інтелект DOZORRO суттєво відрізняєтья від ризик-індикаторів Державної аудиторської служби України. 30 жовтня 2018 року Держаудитслужба розпочала автоматичну перевірку тендерів в ProZorro за 35 ризик-індикаторами. Це, наприклад,порушення процедури проведення торгів, відсутність повноважень суб’єкта торгів, відсутність цифрових підписів, відсутність укладеного договору. Чим більше спрацювало індикаторів – тим більше шансів, що тендер потрапить на перевірку аудиторам. Натомість система DOZORRO є гнучкішою і не має чіткого переліку індикаторів.

“Як тільки є чіткі критерії підозрілості тендеру, потенційні корупціонери легко під них підлаштовуються. Адже вони найбільше зацікавлені в тому, аби не перейти цю межу й знати обхідні шляхи. Тому в нашій системі немає визначених коефіцієнтів та формул, які закупівельники могли б використати у недоброчесних цілях. Як тільки експерти та громадські активісти побачать, що з’явилися нові “алгоритми зради”, система автоматично перебудується”, — пояснює Володимир Фльонц.

Розробник Володимир Фльонц презенутє штучний інтелект DOZORRO (Київ, 1 листопада 2018)

Навчання штучного інтелекту розрізняти зраду у закупівлях розпочалося у липні 2018 року. Розробники надіслали на опрацювання 20 експертам близько 3500 різноманітних закупівель. Попросили їх відповісти лише на одне запитання — є там ризики або ні. Від експертів приховали суми закупівель та імена замовників, аби зробити оцінювання максимально об’єктивним. Згодом усі відповіді віддали на обробку алгоритму штучного інтелекту.

Зараз система вже самостійно визначає ймовірність корупційних ризиків у закупівлях та надсилає їх на опрацювання громадським організаціям DOZORRO спільноти. Якщо порушення підтверджується — програма запам’ятовує свій вибір, якщо ні — забуває. Так алгоритм штучного інтелекту вчиться щораз точніше визначати ризиковані закупівлі.

Розробники сподіваються вийти на рівень 90% точності визначення проблемних закупівель

Менеджер продукту DOZORRO Андрій Кучеренко поділився результатами бета-тесту: завдяки роботі алгоритму вдалося визначити на 26% більше тендерів з необґрунтованим вибором переможця, на 37% — з безпідставною дискваліфікацією, на 298% — зі змовою учасників. Що прикметно, алгоритм штучного інтелекту знайшов найбільше порушень саме в найдорожчих тендерах.

Андрій Кучеренко, один із розробників штучного інтелекту DOZORRO

Розробники кажуть, що жодна програма не зможе визначати порушення в закупівлях ліпше, ніж експерти. Але алгоритми штучного інтелекту допоможуть суттєво підвищити ефективність їхньої роботи. Повноцінний запуск програми очікується в першому кварталі 2019 року. Зі штучним інтелектом DOZORRO громадські активісти зможуть значно швидше виявляти “зраду” в закупівлях та звертатися до контролерів та правоохоронних органів.