10 червня Антикорупційний комітет Верховної Ради підтримав альтернативний законопроєкт щодо змін в роботі Агентства з розшуку та менеджменту активів № 3335-1.

Попри деякі пункти, ТІ Україна позитивно оцінює цю ініціативу та закликає народних депутатів підтримати його у першому читанні.

Так, зокрема, після ухвалення закону АРМА стане учасником кримінального провадження та буде залученою до підготовки передачі майна в управління. Таке своєрідне “планування” дасть змогу ефективніше та  оперативніше управляти арештованим майном.

Також фігуранти кримінальних проваджень не зможуть так легко блокувати роботу АРМА завдяки сумнівним рішенням судів. 

Водночас зміни допоможуть залучити найкращих організаторів і збільшити попит на активи, що зробить реалізацію прибутковішою. Цей блок важливий як для власників активів, так і для бюджету. Залежно від фінального рішення суду у справі майно або буде повернуто власнику, або стягнуто в дохід держави.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(412) "Після ухвалення закону АРМА стане учасником кримінального провадження та буде залученою до підготовки передачі майна в управління. Таке “планування” дасть змогу ефективніше та  оперативніше управляти арештованим майном." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Після ухвалення закону АРМА стане учасником кримінального провадження та буде залученою до підготовки передачі майна в управління. Таке “планування” дасть змогу ефективніше та  оперативніше управляти арештованим майном.

Ми сподіваємося, що між першим і другим читанням комітет візьме до уваги наші рекомендації. Це суттєво покращить роботу Агентства. Наприклад, ми наполягаємо, що закон повинен також передбачити гарантії покупцям активів. Усі кейси Агентства — чутливі й несуть певні ризики. Аби реалізація майна було ефективною і за ринковими цінами та покупці були зацікавлені в придбанні таких активів, необхідні гарантії. Тобто, щоб покупець розумів, що він придбає майно, і потім його не повернуть попередньому власнику”, — зазначила керівниця юридичного відділу ТІ Україна Катерина Риженко.

Також автори не забезпечили можливість розгляду клопотання про передачу активів до АРМА у разі ризику знищення або відчуження без участі власника. Повідомлення власника активу щодо можливої передачі майна в управління АРМА може призвести до відчуження, знищення, чи перетворення цього активу.

Третя рекомендація стосується збільшення суми сукупної вартості активів, що можуть передаватися АРМА майже удвічі — до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Станом на 1 січня це 1 013 500 грн

Організація виступає проти цього нововведення, оскільки це дасть змогу корупціонерам користуватися та контролювати надбання своєї злочинної діяльності, що коштують менше мільйона гривень. Понад тим, після ухвалення цієї норми власники зможуть уникати передачі активів АРМА, наприклад, занижуючи їхню вартість.

Нагадаємо, навесні народні депутати зареєстрували низку законопроєктів, що стосуються роботи Агентства з розшуку та менеджменту активів.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(524) "Усі кейси Агентства — чутливі й несуть певні ризики. Аби реалізація майна було ефективною і за ринковими цінами та покупці були зацікавлені в придбанні таких активів, необхідні гарантії. Тобто, щоб покупець розумів, що він придбає майно, і потім його не повернуть попередньому власнику." ["quote_author"]=> string(31) "Катерина Риженко" }

Усі кейси Агентства — чутливі й несуть певні ризики. Аби реалізація майна було ефективною і за ринковими цінами та покупці були зацікавлені в придбанні таких активів, необхідні гарантії. Тобто, щоб покупець розумів, що він придбає майно, і потім його не повернуть попередньому власнику.

Катерина Риженко