У суботу, 12 травня 2018 року, Державний Концерн «Укроборонпром» оприлюднив на платформі ProZorro зміни до тендерної документації на закупівлю консультаційних послуг. Таким чином, Укроборонпром зобов’язався провести незалежний аудит у відповідності до міжнародних стандартів. Це відбулося після відновлення функціонування наглядової ради Концерну та завдяки суттєвій підтримці з боку Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони (НАКО) та міжнародних партнерів.

Нагадаємо, попередня редакція тендерної документації не передбачала закупівлю послуг незалежного фінансового аудиту згідно міжнародних стандартів. Раніше йшлося лише про фінансовий огляд та діагностику.

Нова редакція оголошення про тендер містить три складові: (1) оцінка корпоративного управління та стратегічний консалтинг Укроборонпрому та його учасників у відповідності до стандартів ОЕСР; (2) юридичний огляд, діагностика та консалтинг Укроборонпрому та його учасників; (3) незалежний фінансовий аудит Укроборонпрому та його учасників у відповідності до міжнародних стандартів.

НАКО надав рекомендації щодо формулювання завдання на проведення незалежного фінансового аудиту та оцінки стану корпоративного управління. Ці рекомендації були враховані тендерним комітетом в оновленій версії тендерної документації. НАКО здійснюватиме зовнішній моніторинг процедури закупівлі.

Володимир Огризко, співголова НАКО: «У разі успішного проведення незалежного фінансового аудиту за міжнародними стандартами однією з провідних та авторитетних аудиторських фірм Укроборонпром отримає значний кредит довіри не тільки від українських громадян, але і від західних партнерів та інвесторів».

Успіх аудиту залежить від багатьох факторів, зокрема, від неухильного дотримання переможцем тендеру Міжнародних Стандартів Аудиту (ISA), доступу аудитора до всієї необхідної йому інформації (з урахуванням чинного законодавства щодо захисту державної таємниці), а також механізмів забезпечення незалежності та неупередженості аудитора та реальної можливості впровадження його рекомендацій.

«Бажання Укроборонпрому внести зміни до тендеру та включити в нього проведення аудиту є позитивним кроком, який відкриває можливості для більш якісного контролю за діяльністю Концерну. Це перший крок на шляху до перетворення Укроборонпрому на компанію, що служить інтересам України. НАКО сподівається побачити авторитетні міжнародні аудиторські компанії серед учасників тендеру», –  заявила Олена Трегуб, Генеральний секретар НАКО.

Кніцевий термін подання заявок на участь у тендері – 18 червня 2018 року. Детальніше із закупівлею можна ознайомитись за посиланням: http://bit.ly/2KovbAw

Довідка

Незалежний Антикорупційний Комітет з питань Оборони (НАКО) є спільною ініціативою Програми протидії корупції у сфері безпеки і оборони міжнародної неурядової організації Transparency International Defence and Security Program – Великобританія (TI-DSP) та Transparency International Україна (ТІ Україна).

Комітет складається із шести членів: трьох українських – головна редакторка інтернет-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик, екс-міністр закордонних справ, екс-перший заступник Секретаря РНБО України Володимир Огризко, голова правління Centre UA, співініціатор руху «Чесно» Олег Рибачук (співголова) та трьох міжнародних – генерал-полковник Британської армії, колишній командир Об’єднаного корпусу швидкого реагування НАТО Тімоті Еванс, екс-уповноважений представник з питань боротьби із корупцією у Словенії Драго Кос (співголова) та екс-голова наглядової ради комунальних підприємств Місії ООН у Косово Джеймс Вассерстром.

Метою НАКО є зменшення корупційних ризиків у секторі безпеки та оборони України шляхом моніторингу, оцінки та аналізу антикорупційних реформ та надання відповідних рекомендацій.

Завантажити прес-реліз

Контакти для медіа: Тарас Ємчура, аналітик НАКО, [email protected], +380989102486