Як створити Антикорупційний суд в Україні та зробити його незалежним від політичного впливу? Таким було ключове питання експертної дискусії щодо умов роботи антикорупційного суду в Україні, яка відбулася 16 лютого 2017 року за ініціативи представництва глобальної антикорупційної мережі Transparency International  Україна та Українського інституту майбутнього.

Відомо, що створення спеціалізованих антикорупційних судів є однією з вимог міжнародних партнерів України. І нещодавно, у лютому 2017 року, було зареєстровано законопроект, який передбачає створення таких судів. Єгор Соболєв, голова Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції та співавтор даного законопроекту, назвав його найважливішим антикорупційним законопроектом весни 2017 року. «Критична особливість нашого законопроекту, без якої він не має сенсу, – це залучення міжнародних партнерів до обрання суддів», – заявив Єгор Соболєв. Цю думку підтримав керівник програми протидії топ-корупції Transparency International Україна Андрій Слюсар: «Світовий досвід нашої організації стверджує, що саме участь міжнародних експертів у процесі формування антикорупційних органів – це єдина запорука прозорості процесу в країнах з високим рівнем корупції. Таким, який, на жаль, є в України». При цьому, іноземні експерти повинні мати блокуючий голос у спеціальній конкурсній комісії – заявила експерт Центру Протидії Корупції Анастасія Красносільська. Як застеріг Олександр Євсєєв, аналітик Українського Інституту Майбутнього, антикорупційні суди створюються, зазвичай, у висококорумпованих країнах, але факт їхньої діяльності не покращує антикорупційну ситуацію в цих державах згідно Індексу сприйняття корупції від Transparency International.

Назар Холодницький, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомив, що українськими судами розпочато розгляд лише 32% кримінальних проваджень стосовно корупціонерів, адже деякі справи спеціально спрямовуються до тих судів, де не вистачає суддів для формування колегії (антикорупційні справи повинна розглядати колегія з трьох суддів). Тому станом на 2017 рік антикорупційний суд реально потрібен. «Чим швидше цей суд буде створений, тим швидше суспільство побачить результати нашої роботи», – підкреслив він.

Нагадаємо: Запровадження в Україні спеціалізованих антикорупційних судів є однією з рекомендацій Організації Економічного Співробітництва і Розвитку (ОЕСD). Прийнятий Закон України “Про судоустрій і статус суддів” від 2 червня 2016 року передбачає утворення у системі судоустрою Вищого антикорупційного суду.  Днями представництво міжнародної антикорупційної організації Transparency International  Україна оприлюднило своє бачення щодо доцільності створення антикорупційного суду.