У неділю, 23 червня у Празі відбулася найбільша демонстрація з часів Оксамитової революції 1989 року. Понад 200 тисяч чехів вийшли на вулицю в ніч на неділю з вимогою відставки прем’єр-міністра Андрея Бабіша, а сама демонстрація тривала майже півтори доби. Мітинг проходив у парку Летна — легендарному місці, де в дні Оксамитової революції були організовані масштабні акції проти правління комуністичної партії.

Протести в Чехії тривають вже кілька тижнів. На початку цього місяця понад 100 тисяч людей вже збиралися в Празі на подібній демонстрації, вимагаючи звільнення підозрюваного в корупції Андрея Бабіша.

«Ми хочемо повернути Чеській Республіці пристойність і відданість державній службі», — сказала 39-річна демонстрантка Магдалена Каскак. — «Я не впевнена, що Бабіш піде у відставку, але тут ми принаймні покажемо наше невдоволення і допоможемо активізувати суспільство».

Сам Бабіш, який у своїй передвиборчій програмі особливо акцентував увагу на боротьбі з корупцією, сказав: «Немає жодних причин для людей протестувати на вулиці, тому що вони мають хороше життя».

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(281) "Понад 200 тисяч чехів вийшли на вулицю в ніч на неділю з вимогою відставки прем’єр-міністра Андрея Бабіша, а сама демонстрація тривала майже півтори доби. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Понад 200 тисяч чехів вийшли на вулицю в ніч на неділю з вимогою відставки прем’єр-міністра Андрея Бабіша, а сама демонстрація тривала майже півтори доби.

Що ж сталося в Чехії?

Андрей Бабіш — один із найбагатших людей в Чехії. Він є засновником і власником великого конгломерату Agrofert, який сьогодні є найбільшим роботодавцем в країні — на цю компанію працює майже 34 000 робітників.

Приводом для масштабних протестів стала кримінальна справа проти Бабіша за підозрою в шахрайстві з фондами Європейського союзу. Стверджується, що сімейна фірма Бабіша отримала субсидії в розмірі 2 млн доларів від ЄС з порушенням закону. Єврокомісія також звинуватила прем’єра Чехії в конфлікті інтересів при отриманні дотацій для його холдингу Agrofert.

Але останньою краплею для чехів стали кадрові рішення прем’єра. У квітні цього року чеська поліція запідозрила Бабіша в шахрайстві. Після цього тодішній міністр юстиції Чехії Ян Кнезінек подав у відставку, і на його місце Бабіш призначив Марію Бенесову, свою прихильницю. Противники прем’єра відразу заявили, що вона може чинити тиск на слідство.

Демонстрація в Празі, 6 травня 2019 року

Відразу після цього країною прокотилася перша хвиля протестів. І з кожною демонстрацією кількість протестантів зростає. Так, три тижні тому демонстранти заповнили Вацлавську площу в центрі Праги — там їх було, за різними даними, від 90 до 120 тисяч осіб. Тому організатори перенесли вчорашній мітинг на Летну.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(198) "Стверджується, що сімейна фірма Бабіша отримала субсидії в розмірі 2 млн доларів від ЄС з порушенням закону. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Стверджується, що сімейна фірма Бабіша отримала субсидії в розмірі 2 млн доларів від ЄС з порушенням закону.

Андрей Бабіш і боротьба з корупцією

Передумови до квітневого скандалу з’явилися ще рік тому, коли з’явилися перші підозри в недоброчесності чеського прем’єр-міністра.

У серпні 2018 року представництво Transparency International в Чеській Республіці звинуватило прем’єра Бабіша в тому, що він залишається контролюючим органом холдингу Agrofert. За даними організації, Бабіш безпосередньо контролює холдинг, незважаючи на те, що в лютому 2017 року передав його в цільовий фонд.

Після озвучення цих підозр прем’єр-міністр Бабіш розпочав словесні напади на організацію. Він неодноразово говорив про неї як про «корумповану неприбуткову організацію». Матеріали з такими заявами публікувалися на сторінках чеських видань Lidové noviny та Mladá fronta DNES, які є частиною холдингу Agrofert.

Андрей Бабіш, transparency.cz

Після серії таких атак Transparency International в Чеській Республіці вирішила вжити заходів. Вона вимагає офіційних вибачень від прем’єра. Якщо ж Бабіш не вибачиться, ТІ в Чеській Республіці подасть на прем’єр-міністра позов до суду. Вперше в історії чеське представництво Transparency International вирішило таким чином захистити своє ім’я.

«Перш за все, ми хочемо, щоб Андрей Бабіш припинив поширювати брехню. З нашої точки зору, тепер це найгірший удар по нашому доброго імені. Адже це  впливає не лише на нашу організацію, але й на всіх наших колег», — сказав Девід Котора, прес-секретар Transparency International і Чеській Республіці.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(388) "Бабіш неодноразово говорив про TI Česka republika як про «корумповану неприбуткову організацію». Матеріали з такими заявами публікувалися на сторінках чеських видань Lidové noviny та Mladá fronta DNES, які є частиною холдингу Agrofert." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Бабіш неодноразово говорив про TI Česka republika як про «корумповану неприбуткову організацію». Матеріали з такими заявами публікувалися на сторінках чеських видань Lidové noviny та Mladá fronta DNES, які є частиною холдингу Agrofert.

Що тепер?

У червні цього року Європейська комісія оприлюднила дані незалежного аудиту, який проводився окремо від розслідування чеської поліції. Перевірка виявила, що Бабіш дозволяв собі «неупередженість у питанні розподілу коштів Європейського Союзу» і за часів свого прем’єрства, і ще раніше, коли він був міністром фінансів Чеської Республіки.  Аудит виявив, що Agrofert справді отримував вигоду від субсидій, а Бабіш особисто мав прибутки з цих операцій.

Андрей Бабіш, у свою чергу, сказав, що аудит був недосконалим, і пообіцяв боротися з результатами цієї перевірки.

Тим часом, протести тривають, і чехи не планують зупинятися, поки не задовольнять їхні вимоги.

Давид Ондрачка, директор Transparency International Česka republika

«Ми маємо позбутися олігархів, які довели до політичну корупцію до досконалості, а бюджет перетворили на власну кишеню, — заявив під час вчорашньої протестної акції директор чеського підрозділу Transparency International Давид Ондрачка. —  Чеська Республіка використає весь свій потенціал і буде рухатися вперед!»

 

За матеріалами The New York Times, Deutsche Welle та Transparency International Česka republika

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(254) "Незалежний аудит Європейської комісії виявив, що Agrofert справді отримував вигоду від субсидій, а Бабіш особисто мав прибутки з цих операцій." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Незалежний аудит Європейської комісії виявив, що Agrofert справді отримував вигоду від субсидій, а Бабіш особисто мав прибутки з цих операцій.