13 травня 2021 року до Верховної Ради України за ініціативи Кабінету Міністрів надійшов проєкт закону №5490Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо повноважень вищих спеціалізованих судів з розгляду справ про адміністративні правопорушення”.

ТІ Україна проаналізувала цей законопроєкт і виявила позитивні зміни, які він пропонує, а також ті речі, над якими ще треба попрацювати.

Ситуація на сьогодні

Стаття 185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає адміністративну відповідальність за неповагу до суду. Неповага до суду виражається  у злісному ухиленні від явки в суд свідка, потерпілого, позивача, відповідача, в непідкоренні громадян розпорядженню головуючого, в порушенні порядку під час судового засідання, — тобто, вчинення дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених правил. Покарання за такі правопорушення передбачає штраф від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

До відповідальності за цією статтею мають право притягати місцеві господарські та адміністративні суди, апеляційні суди та Верховний Суд. 

Проте, Конституцією України та главою 4 розділу ІІ Закону України “Про судоустрій та статус суддів” передбачена ще одна ланка у судовій системі України вищі спеціалізовані суди, якими на поточний момент є ВАКС та Вищий суд з питань інтелектуальної власності. 

Тобто, чинний КУпАП дає вичерпний перелік суб’єктів, які можуть здійснювати притягнення до відповідальності за ст. 185-3. А в цьому переліку відсутні вищі спеціалізовані суди. 

І якщо для суду з питань інтелектуальної власності ця проблема не стоїть гостро (бо він не функціонує), то для ВАКС це питання забезпечення ефективної роботи. Представники громадськості неодноразово приходили до висновку, що ефективність роботи ВАКС залежить не тільки від якості, підготовки та доброчесності суддів, а й від дієвої та процесуально належної поведінки сторін захисту та обвинувачення. На жаль, непоодинокі випадки некоректної поведінки деяких представників сторони захисту у ВАКС суттєво впливають на загальну ефективність судочинства у цьому суді. ТІ Україна зазначали про це у своєму дослідженні роботи ВАКС.

Тож, надання ВАКС права притягувати до адміністративної відповідальності за неповагу до суду насамперед необхідне саме для  підвищення ефективності та спроможності антикорупційного судочинства.

Що пропонується у законопроєкті №5490?

Законопроєкт лаконічно та чітко врегульовує вищевказану проблематику. Проєкт закону відносить вищі спеціалізовані суди до органів, які уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення. Навіть більше вищі спеціалізовані суди отримають повноваження з розгляду справ по ст. 185-3 КУпАП. Оскарження рішень першої інстанції передбачено в апеляційних палатах вищих спеціалізованих судів.

Висновки

Одним з наріжних каменів сталої та ефективної роботи органу є надання йому забезпечувального та правозахисного інструментарію. У разі прийняття законопроєкту №5490, вищі спеціалізовані суди, в тому числі ВАКС, отримують додатковий інструмент підтримання процесуальної дисципліни та належної поведінки сторін. ТІ Україна рішуче підтримує прийняття законопроєкту №5490.