У медіа періодично з’являються новини про те, що щось дуже несуттєве на мізерну суму придбали на аукціоні в Prozorro. Пояснюємо, чому це помилка і у чому різниця між тендером і звітом.

Із квітня 2020 року всі замовники зобов’язані звітувати в електронну систему публічних закупівель про всі свої витрати від 1 коп. У 2020-2021 роках за даними публічного модуля аналітики BI Prozorro відбулося понад 32 тисячі закупівель вартістю менше 20 грн і понад 250 тисяч — до 100 грн. Тобто у Prozorro є дуже багато сторінок закупівель із назвою “щітка”, “борошно”, “сіль”, “зошит”, “цвяхи”, “сосиски” і тому подібне з вартістю у кількадесят, а то і кілька, гривень. Та чи означає це, що їх купили на аукціоні?

Що таке процедура

Закупівлі, залежно від вартості і того що хочуть купити, проводять по-різному. Товари і послуги на понад 200 тис. грн і роботи на понад 1,5 млрд грн потрібно купувати лише на відкритих торгах. Це і є класичні аукціони або, як їх ще називають, торги.

Закупівлі від 50 тис. грн до порогів (тобто 200 тис. грн для товарів і послуг і 1,5 млн грн для робіт) проводять як спрощені. Теж оголошують аукціон у Prozorro, але він триває менше часу, для участі у ньому треба менше документів, і якщо прийде лише один учасник, можна просто підписати договір з ним. У класичних торгах закупівлю довелося б скасувати і оголосити знову, бо має бути як мінімум дві пропозиції задля конкуренції.

Усе, що коштує менше 50 тис. грн, можна купити без Prozorro. Але з квітня 2020 року про кожну таку покупку в системі треба прозвітувати. Тобто замовник може купити пачку борошна за 24 грн в магазині, але він має внести про це інформацію у Prozorro. Саме тому журналісти іноді натрапляють в системі на сторінки закупівель сосисок за 32 грн, а потім роблять із цього новини. Насправді ж це не аукціони, а просто звіти про закупівлі. 

Замовники — починаючи від сільської школи до апарату Офісу Президента використовують кошти бюджету, тобто наші з вами податки. Пару років тому придумали класну штуку — зобов’язати їх звітувати про усі свої витрати, щоб ми могли їх відстежувати. І додали це у нову редакцію Закону “Про публічні закупівлі”. Раніше у систему обов’язково треба було вносити інформацію про закупівлі від 50 тис. грн.

Окрім відкритих торгів, спрощених і звітів про укладений договір, є й інші процедури: переговорна, конкурентний діалог, закупівля у Prozorro Market, рамкова угода.Також своя процедура є для закупівель на суми від 133 тис. євро — європейських торгів. 

Де дивитися, тендер чи не тендер

Сторінка закупівлі на Prozorro виглядає так.

Перший рядок — це назва. Другий — код в системі, а третій — процедура. “Закупівля без використання електронної системи” — якраз і означає, що замовник купував поза Prozorro, не користувався аукціонами. Якби він застосував відкриті торги, у цьому рядку було б написано “відкриті торги”, або хоча б “спрощена закупівля”.