28 червня Україна святкує День Конституції. Рівно 24 роки тому Верховна Рада врешті-решт прийняла Основний закон. Для нашої держави цей документ мав надважливе значення, бо вперше остаточно окреслив межі минулого і майбутнього. 

Конституція нарешті визначила основні правила нашого політичного устрою. Для молодої країни, яка вкотре виборола свою незалежність, поява власної Конституції ставала своєрідним завершальним акордом формування нового гравця на політичній арені світу.

Конституція — документ, з яким мають узгоджуватися усі інші нормативно-правові акти. Це Основний Закон, закон законів. А це, своєю чергою, означає, що не можна її переписувати залежно від змін політичної еліти. Саме цей документ об’єднує історію незалежної України в одне ціле, стримує радикальність прийнятих владою кроків та узгоджує минуле, теперішнє й майбутнє”, зазначив у своїй колонці виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик.

Конституція це про найважливіше. Про рівність і гідність, про права на свободу слова і пересування, на освіту та безкоштовну медицину. Вона вчить, що кожна людина має невід’ємне право на життя, свободу світогляду і мирні зібрання. Вона наділяє нас правом на здорове довкілля і правовий, судовий і соціальний захист.

Водночас Основний закон нагадує про обов’язки українців. Ми мусимо боронити свою землю, сплачувати податки, дбати про природу та шанувати одне одного.

Організація вітає вас зі святом і з тим, що Україна живе, має свою Конституцію і вчиться її сповідувати. 

Борімося за неї!