Верховна Рада планує розглянути законопроєкт 3739 про локалізацію у публічних закупівлях у другому читанні. Законопроєкт зареєстрували понад рік тому. Ми неодноразово попереджали про його небезпеки і застерігали від ухвалення такого закону.

Депутати пропонують у найближчі 10 років купувати визначені ними товари машинобудування, лише якщо вони будуть достатньо українськими. Необхідний відсоток локалізації постійно зростатиме, а механізм її підтвердження має встановити Кабмін. У такий спосіб народні депутати планують сприяти розвитку вітчизняного машинобудування. 

До другого читання в законопроєкт додали правку, згідно з якою пункт про локалізацію не буде поширюватися на закупівлі, що підпадають під міжнародні угоди, які ратифікувала Україна. При цьому, під дію Угоди СОТ про державні закупівлі та Угоди про асоціацію з ЄС підпадають майже всі публічні закупівлі очікуваною вартістю понад 133 тис. євро. Відповідно, локалізація пошириться лише на менші за вартістю закупівлі. Попри таке обмеження, в законопроєкті залишаються інші шкідливі ідеї.

Насамперед, законопроєкт порушує базові принципи публічних закупівель: добросовісної конкуренції, недискримінації, об’єктивності і неупередженості, максимальної економії та ефективності. Брати участь в тендерах зможуть лише ті компанії, які підтвердять певний відсоток локалізації товарів. Також поки незрозуміло, як саме органи влади будуть видавати такі підтвердження. Це все створює підґрунтя для корупції.

У такий спосіб депутати штучно обмежать конкуренцію на торгах. Через це пропозиція на ринку публічних закупівель зменшиться, отже, зростуть ціни. Також підприємствам, що пропонують українські товари, буде легше отримати контракти. А для виробників таких товарів буде менше стимулів розвиватися — їхню продукцію придбають і так, просто тому, що вона українська. Можуть виникати ситуації, коли замовникам доведеться купувати менш якісні товари через відсутність локалізованих альтернатив. 

Про  небезпеки від локалізації попереджали не лише ми, а й Антимонопольний комітет, Національне агентство із запобігання корупції, Київська школа економіки, Головне юридичне управління Верховної Ради, низка громадських організацій та інші. Зрештою, за розрахунками KSE, впровадження локалізації за попередньої редакції законопроєкту загрожувало падінням ВВП від 0,5% до 4,6%.

Тому ми ще раз закликаємо депутатів не підтримувати законопроєкт 3739. Натомість краще зосередитися на пошуку реальних дієвих способів підтримати вітчизняну економіку.