Згідно з результатами аналітики проєкту DOZORRO Transparency International Ukraine, експеримент уряду зі скасуванням трираундових аукціонів добре спрацював для закупівель на суми до 500 тис. грн. 

Фахівці проаналізували закупівлі за три місяці до скасування аукціонів і три — після. Загалом за досліджуваний період частка економії в завершених торгах скоротилася з 8,03% до 6,83% — на 1,2%. Теоретично держава могла додатково зекономити понад мільярд гривень. Водночас найбільше економія знизилася саме для дороговартісних закупівель на понад 1 млн грн. 

Інфографіка про зміну економії після скасування трираундових в публічних закупівлях

Проте в закупівлях з очікуваною вартістю менше 500 тис. грн після скасування аукціону показник економії навіть покращився. Відповідно для таких закупівель доцільно залишити сліпі аукціони або впровадити опціональні: щоб замовник сам вирішував, використовувати раунди для зниження ціни чи ні.

Transparency International Ukraine застерігала Уряд про ризики скасування аукціонів у Prozorro на початку року. Водночас це рішення дало можливість перевірити на практиці і підтвердити, що багатораундові аукціони сприяють конкуренції для дороговартісних закупівель.

Тож експеримент показав, що для ефективності у публічних закупівлях необхідні пороги. Закуповувати на суми до 500 тис. грн і понад — слід по-різному. 

«Ми підтримуємо рішення Уряду повернутися до трираундових аукціонів і залишити для замовників можливість відмовитися від них, якщо для цього будуть об’єктивні причини. Водночас ми наголошуємо, що будь-які важливі рішення потрібно приймати після зважування ризиків і бажано на основі розрахунків. Наприклад, наше дослідження підсвітило, що підходи до закупівель на суми до 500 тис. грн мають бути іншими, ніж до більш дороговартісних», — пояснює проєктний менеджер Transparency International Ukraine Володимир Даценко.

Уряд повернув трираундові аукціони в Prozorro — вони будуть відбуватися, якщо на відкриті торги з особливостями подадуть дві або більше пропозиції. Їх скасували на початку року, нібито через те, що бізнес не мав можливості брати участь в електронних аукціонах через відключення електроенергії внаслідок обстрілів. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(430) "Будь-які важливі рішення потрібно приймати після зважування ризиків і бажано на основі розрахунків. Наприклад, наше дослідження підсвітило, що підходи до закупівель на суми до 500 тис. грн мають бути іншими, ніж до більш дороговартісних" ["quote_author"]=> string(33) "Володимир Даценко" }

Будь-які важливі рішення потрібно приймати після зважування ризиків і бажано на основі розрахунків. Наприклад, наше дослідження підсвітило, що підходи до закупівель на суми до 500 тис. грн мають бути іншими, ніж до більш дороговартісних

Володимир Даценко