17 жовтня 2017 року група народних депутатів з різних фракцій зареєструвала законопроект №7206. Автори документу дали йому патріотичну назву “Купуй українське – плати українцям”, проте в його положення заклали лобізм окремих виробників під прикриттям популізму. А вже 15 листопада даний законопроект був підтриманий до першого читання профільним комітетом парламенту і найближчим часом може з’явитися на розгляді в сесійному залі.

Депутати пропонують надати преференції “українському” бізнесу шляхом запровадження “критеріїв місцевої складової”, які будуть обраховуватися за сумнівними формулами та створюють суттєві бюрократичні бар’єри для учасників та замовників закупівель – підготовка нових сумнівних довідок, блокування подання пропозицій тощо.

 

Запропоновані “новації” повністю суперечать міжнародним зобов’язанням України. Зокрема, перед Світовою організацією торгівлі (у 2016 році Україна приєдналася до Угоди СОТ про держзакупівлі), Європейським союзом (положення законопроекту суперечать Угоді про асоціацію та зоні вільної торгівлі, яка набула чинності 1 січня 2017-го року).

З іншого боку такий підхід руйнує основи однієї з найуспішніших реформ останніх років – системи публічних закупівель ProZorro. Без гарантованих умов для конкуренції закупівлі ризикують знову перетворитися на закритий ринок для “своїх”. Але тепер вже під прикриттям псевдопатріотичного протекціонізму. Доводимо до відома депутатів, що понад 99% учасників та переможців у системі ProZorro це українські компанії. Ця цифра ілюструє відсутність потреби додаткового захисту українського виробника в сфері публічних закупівель.  

 

Переконані, справжня мета законопроекту – перемога в тендерах окремих компаній всупереч принципів ProZorro. Депутати хочуть створити умови для завищення цін підприємствами, які лобіюватимуться окремими групами. За умов прийняття даного законопроекту держава буде переплачувати з коштів платників податків, а підприємства в умовах відсутності конкуренції, втратять стимули до розвитку, покращення якості продукції та модернізації виробничої бази. Гірші товари і послуги за вищу ціну – ось чим загрожує ухвалення законопроекту 7206 українцям.

Закликаємо депутатів відмовитися від ревізії здобутків реформи публічних закупівель та відхилити законопроект 7206, як такий що створює можливості для корупції, руйнує конкуренцію в публічних закупівлях та суперечить міжнародним зобов’язанням України.  

Реанімаційний пакет реформ

Transparency International Україна

DOZORRO

Центр протидії корупції

Автомайдан

Центр політичних студій та аналітики “Ейдос”

Центр економічних стратегій

Центр громадського моніторингу і досліджень

Платформа Громадський контроль

Інститут аналітики та адвокації

Центр “Антикорупційна платформа”

Антикорупційний штаб

Криворізький центр розслідувань

Харківський антикорупційний центр

Центр медіарозслідувань “Прозорро”

Центр локального самоврядування

Трипільский край

Zалізниця без корупції

CoST Україна

Мережа 100% життя

Громадська ініціатива “За чесний тендер”

Полтавська платформа

Східно-Європейська академія наук

Жіночий антикорупційний рух

Філософія Серця

Молода Черкащина

ЦРПП “Кельзен”

Інститут соціально-економічної трансформації

Центр розвитку інновацій