4 квітня слідча суддя ВАКС Катерина Сікора ухвалила взяти Артема Шила під варту. Він може внести заставу 30 млн грн, щоб вийти з-під варти. 

У разі внесення застави, на підозрюваного покладуть обов’язки носити електронний браслет, здати закордонні паспорти, а також утримуватись від  спілкування з членами злочинної групи, свідками, а також посадовцями «Укрзалізниці» та Офісу Президента. Строк дії обовʼязків — до 31 травня 2024 року.

Що кажуть у НАБУ-САП?

Сторона обвинувачення просила взяти Шила під варту з альтернативою понад 50 млн грн застави. 

Прокурор зауважив, що підозрюваний може переховуватися, зважаючи на його майновий стан і можливість виїжджати за кордон. Також можливі ризики впливу на свідків, бо члени злочинної групи під час НСРД посилались на звʼязки Шила з ОП, віцепремʼєром тощо. А ще, Шило нібито може вчинити інші злочини, бо в розмовах зі спільниками він казав, що Укрзалізниця більше не цікавить, більш цікаво — «ігровий бізнес» та «оборонка». 

Також сторона обвинувачення заявила, що Шило має номер ідентифікації особи, зареєстрованої на території Польщі. Крім того, прокурор стверджував, що Шило легалізував майно, отримане злочинним шляхом, оскільки у травні 2022 року купив 2 квартири вартістю 3 млн грн кожна, тоді як їх ринкова вартість становила понад 9 млн грн.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(170) "Сторона обвинувачення просила взяти Шила під варту з альтернативою понад 50 млн грн застави. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Сторона обвинувачення просила взяти Шила під варту з альтернативою понад 50 млн грн застави. 

Яку позицію мають захисники Шила?

Адвокати просили застосувати лише помірну для Шила заставу. Мовляв, ризиків впливу немає, бо розслідування триває понад 2 роки, та вже затримано 10+ осіб. А в ОП йому не платили, він лише обіймав посаду позаштатного радника. Усе наявне майно Шило нібито переписав на дружину, з якою розлучився, але зараз проживає разом.

Також підозрюваний перетинав кордон лише за дозволом від СБУ, а військовослужбовці готові взяти його на поруки. Захисники стверджують, що підозра Шилу не обґрунтована, доказів незаконного збагачення немає, як і доказів його значного майнового стану та причетності до епізодів, в яких його підозрюють правоохоронці.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(109) "Захист же просив застосувати лише помірну для Шила заставу." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Захист же просив застосувати лише помірну для Шила заставу.

У чому підозрюють Шила?

Артем Шило фігурує у двох епізодах із закупівлями в «Укрзалізниці». Перший — про закупівлю кабелів у травні–листопаді 2022 року. Тоді організована ним група заволоділа 87 млн грн.

Слідство також підозрює Шила в організації заволодіння майном під час закупівель трансформаторів за завищеними цінами, що тривають з червня 2022 року дотепер.

Схема така: трансформатори купляли в Узбекистані, постачали через болгарську фірму-прокладку, а УЗ переплачувала за них вдвічі. В цьому епізоді зафіксовано заволодіння 94,8 млн грн, а ще 53 млн грн арештували на рахунках постачальника — ТОВ «Узелектро». До речі, контролером фірми, що виграла на тендері, виявився громадянин білорусі, який має звʼязки з рф.

Правоохоронці вважають, що перемогу на тендері для фірми організували штучно. Шило ж заявив, що доказів цьому немає, окрім листа «Щодо загроз державній безпеці», яким відхилили пропозиції одного з постачальників. Підозрюваний сказав, що міг «випадково недодивитись».

На думку НАБУ, до складу злочинної групи були долучені підприємець Ігор Бутанов, заступник директора УЗ Олександр Шевченко, перший заступник директора філії УЗ Олексій Онисимюк та ще 4 осіб.

Також НАБУ-САП стверджують, що Шило набув 2 квартири в Києві вартістю 3 млн грн кожна, хоча аналогічна нерухомість на ринку коштувала понад 9 млн грн за одну квартиру.

Артему Шилу інкримінують ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 209 КК України — організація заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем і легалізація майна, отриманого злочинним шляхом.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(124) "Артем Шило фігурує у двох епізодах із закупівлями в «Укрзалізниці»." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Артем Шило фігурує у двох епізодах із закупівлями в «Укрзалізниці».