Громадські організації вимагають у народних депутатів якнайшвидше прийняти законопроєкт № 8071, який відновлює подання та перевірки електронних декларацій.

Електронне декларування — одне із важливих досягнень у реформах після Революції Гідності, яке сприяло низці розслідувань і вироків щодо депутатів, міністрів і суддів. Проте в перші тижні повномасштабного вторгнення Росії обов’язкове подання декларацій було призупинене. 

Лише третина всіх посадовців подали свої декларації за 2021 рік. Швидше за все, наступного року кількість поданих декларацій скоротиться ще більше, адже якщо їх подання перетворюється у «добровільне», то де-факто це означає демонтаж однієї з ключових антикорупційних реформ. Передбачити наслідки зволікання з відновленням декларування досить просто, адже щось подібне три роки тому сталося із поданням фінансової звітності політичних партій. Різниця полягає лише в тому, що якщо партії безконтрольно розпоряджаються сотнями мільйонів гривень з державного бюджету, то чиновники та депутати впливають на використання сотень мільярдів гривень українських платників податків і коштів від партнерів України.

Неподання декларацій та відсутність їхньої  перевірки максимально сприяє корупції та зловживанням, які в сучасних умовах є ще більш небезпечними явищами для держави та суспільства.

Після 9 місяців війни стало очевидним: якщо найближчим часом не відновити процес електронного декларування, органам слідства та антикорупційним органам буде фактично неможливо виявляти та притягувати чиновників до відповідальності за незаконне збагачення та брехню в деклараціях. 

Відтак у найближчому майбутньому інститут електронного декларування може втратити свою ефективність, а антикорупційна реформа — відкотитись на 8 років.

Голова фракції «Слуги народу» Давид Арахамія подав законопроєкт № 8071 «Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення заходів фінансового контролю з метою запобігання корупції». Ця ініціатива відновлює  подання електронних декларацій посадовцями, для яких це було обов’язком до початку війни. 

Антикорупційний комітет схвалив цей документ  ще 18 жовтня 2022 року, але він досі не винесений на розгляд до Верховної Ради. Імовірно, окремі народні депутати умисно гальмують відновлення електронного декларування, яке продемонструвало свою ефективність у запобіганні корупції. 

Громадські організації закликають народних депутатів включити до порядку денного та проголосувати за законопроєкт №8071, який відновлює подання електронних декларацій.

 

Підписанти:

Громадська рада при НАЗК

Антикорупційний штаб

Інститут законодавчих ідей

Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан»

StateWatch

Bihus.Info

Рух ЧЕСНО

Центр економічної стратегії

Громадянська платформа «Дій!»

Запорізький центр розслідувань

Anti-Corruption Research and Education Centre

Жіночий Антикорупційний Рух  

ГО «На межі»

Фундація DEJURE

ГО «Платформа Громадський Контроль»

ГО «Нівроку»

Центр громадського моніторингу та досліджень

ГО Центр протидії корупції

ГО «Трансперенсі Інтернешнл Україна»

ГО «Центр журналістських розслідувань» Сила правди»

Центр політико-правових реформ

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(442) "Після 9 місяців війни стало очевидним: якщо найближчим часом не відновити процес електронного декларування, то виявляти та притягувати чиновників до відповідальності за незаконне збагачення та брехню в деклараціях буде фактично неможливо." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Після 9 місяців війни стало очевидним: якщо найближчим часом не відновити процес електронного декларування, то виявляти та притягувати чиновників до відповідальності за незаконне збагачення та брехню в деклараціях буде фактично неможливо.