Представники усіх парламентських фракцій зареєстрували поспішно та кулуарно розроблений законопроект, яким пропонується внести зміни до закону “Про політичні партії в Україні” щодо державного фінансування партій, серед яких наявне положення, що знищує можливість НАЗК ефективно перевіряти партійну фінансову звітність та виявляти брехню у них.

Так, нардепи хочуть встановити, що НАЗК “не уповноважене надавати правову оцінку якості робіт чи послуг, що надавались політичній партії, їх доцільності для діяльності політичної партії, а також встановлювати фіктивність правочинів і господарських операцій за участю політичної партії, самостійно встановлювати відповідність ринкової вартості наданих послуг”. Це означає, що Нацагентство не зможе виявляти отримання партіями товарів чи послуг за істотно завищеною чи заниженою вартістю, а також не зможе перевіряти, чи взагалі мали місце вказані у звітах ділові операції. 

Це створює сприятливі умови для безконтрольних витрат партіями мільярдів гривень, отриманих з бюджету: лише у 2020 та 2021 році парламентські партії в якості держфінансування та компенсації за витрати на виборчу кампанію отримали майже 1,4 мільярда гривень платників податків. 

Держфінансування партій є важливою умовою для перетворення політичних проектів у реальні партії, які представлятимуть інтереси виборців, а не вузького кола приватних донорів. Разом з тим, суспільство має знати, на що ці кошти витрачаються, а партії та їхні представники – нести відповідальність за спроби обманути виборців. Цього неможливо досягти, якщо систему контролю достовірності партійних фінансових звітів буде нівельовано такими законодавчими змінами.

 

Цей законопроект є черговим кроком до послаблення системи контролю за фінансами партій: рівно рік тому депутати на період карантину у зв’язку з COVID-19 дозволили партіям не подавати свою фінансову звітність і депутати досі затягують із його відновленням, хоча відповідний законопроект вже більше двох місяців перебуває на розгляді Парламенту.

Запропоновані фракціями зміни, вочевидь, є реакцією на те, що Нацагентство нещодавно прийняло рішення про зупинення державного фінансування вже трьох парламентських партій через подання ними фінансових звітів з недостовірними відомостями. Партії намагаються себе убезпечити від таких рішень у майбутньому замість того, щоб перейматись куди більш серйозними проблемами підставних донорів, використання громадських та благодійних організацій для прикриття тіньового фінансування, неналежним контролем за виборчими витратами тощо. Усе це демонструє, що парламентські партії замість запобігання політичній корупції лише намагаються створити для неї більш сприятливі умови. 

 

У НАЗК повинні залишатись усі можливості для виявлення неправдивих відомостей у фінансових звітах партій, адже прозорість фінансових операцій партій є визначальним елементом для запобігання політичній корупції та уникнення зловживань з коштами державного фінансування, отриманого партіями. З огляду на це, громадськість закликає Верховну Раду та усі фракції:

 

 

  • відкликати законопроект 5253, який істотно звужує повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції щодо контролю за фінансуванням політичних партій;
  • натомість, якнайшвидше підтримати законопроект 4611, який відновлює обов’язок подання фінансових звітів політичних партій.

 

 

Заяву підтримують:

  1. Рух ЧЕСНО
  2. Центр протидії корупції 
  3. Антикорупційний штаб
  4. Інститут законодавчих ідей
  5. Transparency International Ukraine
  6. Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції в Україні (ACREC)
  7. Всеукраїнське об’єднання “Автомайдан”
  8. Громадська рада при НАЗК
  9. StateWatch
  10. ГО “Платформа Громадський Контроль” 
  11. Центр громадського моніторингу та досліджень 

Долучитися до заяви >>>