Нацагентство з питань запобігання корупції уповноважене на проведення контролю декларацій, одним із видів якого є “логічний та арифметичний контроль” – фактично, йдеться про автоматизовану перевірку декларацій і НАЗК має визначити порядок її здійснення.

Важливість такого контролю складно переоцінити, адже він відбувається повністю автоматизовано, без людського втручання, стосовно кожної поданої декларації. Для такої перевірки Агентство визначає ризик-індикатори, виявлення кожного з яких призводить до збільшення показника ризику певної декларації. Майнові декларації, у яких така автоматизована перевірка виявляє невідповідності, підлягають більш ретельній повній перевірці посадовцями НАЗК. Чим більшим є показник ризику декларації, тим скоріше вона потрапить на повномасштабний аналіз. 

Подібна модель відповідає найкращим практикам. Загалом, повні перевірки декларацій, у яких автоматизована перевірка виявила невідповідності, мають становити орієнтовно 20% від загальної кількості.

За нашою інформацією, нові правила логічного та арифметичного контролю вже почали діяти, однак нам невідомо, в якій формі відбулось їхнє затвердження. Агентство фактично не надало їх громадськості, вони не оприлюднені на сайті.

Втім, НАЗК не має жодних правових підстав для прийняття такого рішення: правила автоматизованої перевірки апріорі не належать до таємної чи конфіденційної інформації, а підстави віднести їх до службової інформації відсутні з дня затвердження відповідного акту. Крім цього, будь-яке обмеження доступу до публічної інформації має ґрунтуватись на результатах так званого “трискладового тесту”, за яким обмеження може відбуватись лише задля обмеженого кола інтересів, оприлюднення інформації може зашкодити цим інтересам, а суспільний інтерес у такій інформації повинен бути меншим за можливу шкоду від оприлюднення інформації.

Рішення НАЗК про обмеження доступу до правил логічного та арифметичного контролю не відповідає жодній із вказаних обов’язкових умов, а тому є очевидно неправомірним. 

Оприлюднення правил здійснення автоматизованої перевірки декларацій у попередні роки дозволяло виявляти недоліки у них та висловлювати конструктивні пропозиції щодо їх усунення. Наразі немає можливості оцінити, чи визначені НАЗК правила є достатньо ефективними. Агентство отримало можливість змінювати правила без будь-якого зовнішнього контролю та обговорень.

Підхід, обраний Національним агентством з питань запобігання корупції, суперечить засадничим принципам прозорості та відкритості діяльності органу. Подібні незаконні рішення підривають довіру суспільства до діяльності НАЗК та унеможливлюють дієвий громадський контроль. 

Громадськість закликає Агентство скасувати незаконне обмеження доступу до акту, який визначає порядок здійснення логічного та арифметичного контролю декларацій, а також провести повноцінні консультації та обговорення щодо підходів до здійснення цього та інших видів контролю й перевірки декларацій.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(507) "Підхід, обраний Національним агентством з питань запобігання корупції, суперечить засадничим принципам прозорості та відкритості діяльності органу. Подібні незаконні рішення підривають довіру суспільства до діяльності НАЗК та унеможливлюють дієвий громадський контроль. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Підхід, обраний Національним агентством з питань запобігання корупції, суперечить засадничим принципам прозорості та відкритості діяльності органу. Подібні незаконні рішення підривають довіру суспільства до діяльності НАЗК та унеможливлюють дієвий громадський контроль. 

Громадська рада при НАЗК

Антикорупційний штаб

Трансперенсі Інтернешнл Україна

Центр протидії корупції

Автомайдан

Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції (ACREC)

Платформа Громадський Контроль

Центр медіарозслідувань “Прозоро”

Центр журналістських розслідувань «Сила правди»

Жіночий Антикорупційний Рух

Мережа антикорупційних центрів

Чугуївська правозахисна група

Слобожанський Ресурсний Центр

ТО “Нівроку”

Центр громадського моніторингу та досліджень