30 листопада 2020 року, о 23:42, Генпрокурорка Ірина Венедіктова таємно змінила прокурорів справи Олега Татарова і зірвала вручення йому підозри. Це дало старт складній історії антикорупційного розслідування, і наслідки цього вчинку ми відчуваємо і досі.

Заступника Єрмака запідозрили у підкупі експерта МВС Костянтина Дубоноса. За фіктивну експертизу Татаров мав дати Дубоносу хабар у 250 тис. грн у вигляді паркомісця у ЖК “Аристократ”. Документи мали б підтверджувати законність махінацій з квартирами для Нацгвардії і приховати збитку у 81,6 млн грн.

18 грудня НАБУ і САП таки вручили підозру Татарову, але потім Сергій Вовк з Печерського райсуду та заступник Венедіктової Олексій Симоненко зробили від себе все залежне, аби забрати цю справу в НАБУ і передати її в СБУ.

8 лютого Офіс Генерального прокурора надав відповідь на запит НАБУ про передачу справи Татарова. 

В Ірини Венедіктової заявили, що досудове розслідування в цій справі має провадити не НАБУ, а СБУ, і підслідність у справі вже визначена на виконання рішення Печерського районного суду. 

Понад тим, Офіс Генпрокурора звинувачує НАБУ в тому, що працівники відомства, попри визначення підслідності за СБУ, продовжують “відмовлятися скеровувати матеріали справи як до прокурора, так і до органу досудового розслідування”. 

При цьому про те, що Апеляційна палата ВАКС зупинила рішення Печерського суду, яке використали для передачі справи Татарова від НАБУ, у листі з ОГП не згадується, ніби такого рішення і не було.  Дані справи щодо Максима Микитася та Олега Татарова знаходились в НАБУ, яке за законом і має в підслідності цю справу. Але продовжувати розслідування Бюро не може, попри законність таких дій. І все через те, що в Офісі Генпрокурора вважають цю справу підслідною Службі безпеки, а рішення ВАКС — менш важливими за рішення Печерського районного суду. 

Наразі провадження припадає пилом в СБУ, а Олег Татаров продовжує курувати правоохоронний напрям. Навіть більше, за даними журналістів, з жовтня 2021 року за новим розпорядженням і сферу кримінальної юстиції. 

Як справа щодо Олега Татарова дійшла до такого патового стану? Ми склали детальну хронологію всього, що відбулося в цій справі, щоб отримати відповідь на це запитання: http://bit.ly/Tatarov_timeline

Долучайтеся до наших соцмереж

Transparency International Ukraine: Facebook Instagram Telegram Twitter 

DOZORRO: Facebook Instagram Telegram 

Прозорі міста: Facebook 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(180) "Наразі провадження припадає пилом в СБУ, а Олег Татаров продовжує курувати правоохоронний напрям." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Наразі провадження припадає пилом в СБУ, а Олег Татаров продовжує курувати правоохоронний напрям.