Місяць тому громадськість сколихнула новина про замовлення виробництва фільмів і серіалів на кілька сотень мільйонів гривень з бюджету. Найдорожчою закупівлею тоді став серіал «‎СМТ Інгулець» за 33,6 млн грн, сюжет якого містив прототип кіровоградського фермера і президента місцевого футбольного клубу «Інгулець», пов’язаного з криміналом, Олександра Поворознюка — неоднозначного персонажа, який став мемом.

Тоді упродовж тижня ДП «‎Мультимедійна платформа іномовлення України», яке належить до сфери управління Міністерства культури та інформполітики, замовило виробництво 20-ти патріотичних серіалів і двох фільмів на 200 млн грн. Перед цим держпідприємство провело конкурс на виробництво аудіовізуальних творів й обрало для фінансування 53 проєкти.

Після масового обурення президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні засудив подібне нераціональне використання коштів і зазначив, що попросив Премʼєр-міністра розглянути заміну міністра культури. За тиждень Верховна Рада звільнила з цього поста Олександра Ткаченка, а наступного дня т.в.о. керівника Мінкульту призначили його заступника Ростислава Карандєєва.

Останній, до речі, у коментарі «‎Еспресо» заявив, що вважає виробництво серіалів актуальним, попри критику. Хоча й зазначив, що варто більше акцентувати на документалістиці.

Старі договори виконують і оплачують

Із початку скандалу минув місяць, договір на серіал «‎СМТ Інгулець» з 24-ма епізодами, який мала знімати компанія ведучого Юрія Горбунова, розірвали. Це ініціював сам підрядник. А от контрактів із іншими кіновиробниками розривати не стали. Ба більше — частина вже отримала оплату за свої послуги.

Наприклад, ТОВ «Гуд Монінг Дістрібьюшн» заплатили вже 1,6 млн грн за документальний фільм-дослідження до 90-ї річниці Голодомору «‎Сімейний альбом».

скріншот

ТОВ «‎Ми — Україна» отримало неповну оплату в 1,6 млн грн за документальні серіали «Fuhrer 2.0» та «Цілі». ТОВ «‎Фільмстрім» заплатили 416 тис. грн з 9,8 млн грн за мелодраматичний серіал «‎Продовження роду», а ТОВ «‎Лайт Коммунікейшн» — 810 тис. грн за документальний фільм «‎Вміст чутливого характеру» та документальний серіал «‎Homo amans», які загалом коштуватимуть понад 4 млн грн. Ще 194,7 тис. грн ДП «‎МПІУ» перерахувало ТОВ «‎Прокіно» за мелодраматичний серіал «‎Одна родина».

Тобто загалом на виробництво серіалів уже витратили 4,6 млн грн. Більша частина з цих коштів пішла на зйомки документальних творів.

Нові угоди з переможцями того ж творчого конкурсу

Паралельно держпідприємство Мінкульту пробувало провести поодинокі закупівлі й підписало кілька договорів. На це публічно ніхто не відреагував, і з 29 серпня ДП «‎МПІУ» поновило темпи замовлень у переможців конкурсів.

Так, до 22-х (а точніше 21-го, бо мінус «СМТ Інгулець») замовлень додалися ще 13, загальна вартість яких оцінюється в 50,2 млн грн. Тепер для телеканалів «‎Дім» та «‎FreeДом» (Uatv) зніматимуть ще й:

ТОВ «‎Фільмстрім» — серіал «Пором» у жанрі воєнної мелодрами на 4 епізоди по 45 хвилин, за 9,8 млн грн (переміг конкурс як «‎Паром»).

ТОВ «Енержи Фільм Продакшен»:

  • комедійно-драматичний серіал «‎Моє кіно» на дві серії по 45 хвилин, за 5,9 млн грн. Держаудитслужба навіть провела перевірку цієї закупівлі і надала висновок, що порушень в ній не знайшла.
  • мелодраматичний серіал «‎Сімейний консультант» на 16 епізодів по 45 хвилин, за 17,4 млн грн.

ПП «‎Продюсерська Агенція “‎АССА”» — короткометражний фільм «‎Солдатик» у жанрі психологічної драми, на 25-30 хвилин за 3,1 млн грн.

ТОВ «‎Український продюсерський хаб» (компанія зі структури колишньої Star media) — драмеді-серіал «‎Серце знає» на 8 епізодів по 45 хвилин, виробництво якого оцінили у 17,2 млн грн.

ТОВ «Мейнстрім Пікчерз»:

ТОВ «‎Мамас Продакшн» (власниця Марина Квасова продюсувала проєкти «1+1 media»): детективний телесеріал «‎Кронін» на 8 епізодів по 45 хвилин, виробництво якого коштуватиме 14,5 млн грн.

Компанії зі структури Starlight media (всі вони входять у групу «‎Істван» Віктора Пінчука, а засновником є ТОВ «‎Старлайт медіа»):

  • ТОВ «‎СЛМ Новини» — два документальних фільми, кожен з яких матиме по 2 серії тривалістю 45 хвилин: «‎Битва за історію» за 2,3 млн грн та «‎Другий фронт» за 2 млн грн;
  • ТОВ «‎Старлайт Філмс» — документальний фільм «‎Лікарі» на 45 хвилин, за 1,8 млн грн;
  • ТОВ «‎Прокіно» — мелодраматичний серіал «‎Вглиб кролячою норою» («Вглиб кролячої нори» або «Впізнай мене») на 8 епізодів по 45 хвилин, виробництво якого коштуватиме 16,9 млн грн.

Отже, попри наголоси про важливість саме документального кіно під час війни, з 13-ти нових продакшенів лише чотири будуть документальними. А загалом Мінкульт замовив виробництво уже 35-ти серіалів і фільмів з 52-х (не рахуємо «‎СМТ Інгулець») на загальну суму 216 млн грн. Із них сплатили за початок зйомок 4,6 млн грн. Усього Міністерство культури передбачило для  ДП «‎МПІУ» видатків на ці послуги 448,1 млн грн. Таку відповідь держпідприємство надало DOZORRO на інформаційний запит.

Матеріал підготовлено за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS”

Джерело: detector.media