27 жовтня відбувся аукціон з продажу ексзаводу “Більшовик” (Перший київський машинобудівний завод). ТОВ “Дженерал Комерс” придбала актив за 1,429 млрд 17 тис. грн. Стартова ціна об’єкта — 1,389 млрд грн.

Інвестор завдяки найвищій ставці отримає право укласти договір купівлі-продажу. Лише після проведення розрахунків за договором він стане новим власником.

Це перший аукціон великої приватизації в Україні за останні 15 років. 

Ми бачимо, який супротив викликає велика приватизація. І те, що такий лот вдалося реалізувати прозоро і конкурентно —  серйозна перемога Фонду держмайна. Завод, який має 382 млн грн податкового боргу, а 2020 рік завершив із 21,2 млн грн збитків, очевидно, що є тягарем для кишень українців. Сподіваємося, новий інвестор змінить історію, і українці, крім грошей від продажу, отримають цінний інфраструктурний об’єкт, робочі місця і нові надходження до бюджету”,  —  зазначив виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик.

Нагадаємо, “Більшовик” стоїть на 35 га цінної землі біля метро Шулявська у Києві. Разом із заводом інвестор отримує низку ДП, зокрема виробництво у Жашкові, землю в Затоці та на Трухановому острові. Більше про сам об’єкт можна прочитати в колонці Христини Зелінської.