12 липня комітет підтримав в більшості пропозиції робочої групи, які були напрацьовані 9 липня. Таким чином для голосування в залі Ради до другого читання серед іншого виносяться такі положення:

  • Можна реалізовувати рухоме арештоване майно, яке відповідає одному чи декільком наступним критеріям: активи, які швидко втрачають свою вартість, активи, якими неможливо управляти в інший спосіб, а також такі, управління якими за рік коштує понад 50% їхньої вартості. 
  • Саме суд має право у своєму рішенні про передачу в управління активів АРМА визначати спосіб управління — реалізація чи управління. Понад тим, активи можуть повертатися власнику, якщо, арешт з них знято і таке рішення наявне в реєстрі судових рішень.
  • Поріг вартості активів, які передаються АРМА, не піднімається і залишається на рівні 200 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Також депутати узгодили в цьому питанні закон про АРМА із відповідним положення чинного КПК.

Нарешті ми були почуті, та депутати зробили перші такі важливі кроки на шляху до покращення управління арештованим майном. Адже за умови ухвалення цих правок у залі такі всі ризики цього законопроєкту будут нівельовані, а також буде можливість конкретизувати певні моменти в діяльності АРМА. Це однозначно рух у правильному напрямку.

Тепер черга за парламентом, який, сподіваємося, теж підтримає такі важливі зміни.

Нагадаємо, що зміни до роботи АРМА назрівали вже давно. Але прийнятий за основу і проголосований в першому читанні законопроєкт 5141 багато в чому суперечив ефективній роботі АРМА. Замість покращень, ухвалений документ блокував діяльність AРМА в управлінні окремими арештованими активами та перетворить Агентство на «камеру схову» для арештованого майна.