4-5 липня у швейцарському місті Лугано відбулася конференція з відновлення України Ukraine Recovery Conference. На ній український уряд представив План повоєнного відновлення на 2023-2032 роки вартістю $750 млрд. Всього він включатиме 850 проєктів відбудови та передбачає щорічне зростання ВВП на 7%.

Цей документ в уряді готували менше 2-х місяців, і він “живий”, адже його ще будуть змінювати та вдосконалювати. Однак добре, що в нас уже є основа для руху вперед, яку підтримали усі присутні в Лугано. Також варто розуміти, що навряд чи в подальших ітераціях плану відновлення України стане дешевшим.

Значну частину грошей уряд розраховує отримати у вигляді грантів і пільгових кредитів від країн-партнерів та міжнародних фінансових організацій. І наразі видається, що вони, зі свого боку, готові надавати таку допомогу. За словами президента Швейцарії Ігнаціо Кассіса, заяви про підтримку у відновленні України в Лугано прозвучали від 35 держав і 11 міжнародних організацій. 

Позитивним знаком є і те, що на реформах наполягають уже зараз. Ми не можемо чекати з ними до кінця війни. 

“Структурні реформи, верховенство права, антикорупція і судова реформа можуть стати головними факторами майбутнього відновлення”, — сказав на конференції Олексій Чернишов, міністр Міністерства розвитку громад та територій України.

Водночас словами, які найчастіше лунали під час виступів посадовців різних рівнів з країн усього світу, були не лише відбудова та підтримка, а й прозорість і підзвітність. Це не дивно, адже відновлення — це купа процесів, у кожному з яких є свої корупційні ризики. А ми повинні відверто показувати партнерам, як використовуємо отримані від них гроші.  

“Наша мета — збудувати нову країну, а не відновити скло і бетон. Ми за прозорість і підзвітність, діджитал-інструменти, залучення приватного капіталу”, — зазначив Денис Шмигаль, Прем’єр-міністр України.

Зрештою, ми самі зацікавлені в справедливих та прозорих правилах відбудови, адже від цього залежить, який результат ми отримаємо. Просто повернемося до того стану, який був до початку повномасштабного вторгнення, чи модернізуємо країну і вийдемо на новий рівень.

За підсумками Конференції з питань відновлення України в Лугано затвердили 7 основних принципів відбудови. Крім прозорості і підзвітності, там також є продовження реформ, верховенство права, демократичність, партнерство і залучення різних зацікавлених сторін до ухвалення рішень, сталий розвиток, інклюзія і гендерна рівність. Тепер справа за тим, аби на усіх етапах Плану відбудови ці принципи стояли на чолі процесів. Адже поки вони існують лише на папері і в промовах, від них не сильно багато користі — треба впроваджувати їх у реальності.

У цьому переконаний і Андрій Боровик, виконавчий директор Transparency International Ukraine: “Для успішного відновлення Україні потрібні: сильна антикорупційна інфраструктура, прозорість та підзвітність всіх процесів, співпраця коаліції організацій громадянського суспільства з урядом.”

Ми продовжуємо також наголошувати на тому, що Україні треба передбачити запобіжники корупції у процесах відбудови і неухильно стежити, щоб там не було зловживань. Цьому допоможуть чіткі правила та цифрові рішення. Тут ми вже маємо чудовий приклад Prozorro та Prozorro.Sale — систем, які забезпечують прозорі публічні закупівлі та оренду, де “всі бачать все”. Крім цього, потрібно, щоб органи антикорупційної інфраструктури могли повноцінно виконувати свою роботу: мали постійних очільників, достатньо ресурсів і спроможності. 

“Визначальним для успіху будуть не лише кошти, а і довіра міжнародних партнерів, бізнесу та інвесторів і передусім самих українців до того, як витрачаються кошти на відбудову країни. І використання провідних електронних систем, збудованих на відкритих даних, зможе забезпечити прозорість та підзвітність держави на всіх етапах відновлення країни”, — підкреслює Василь Задворний, генеральний директор державного підприємства “Прозорро”.

ТІ Україна об’єдналася разом з іншими українськими та міжнародними організаціями, а також державними установами в коаліцію RISE UA, щоб відстежити, як ці принципи будуть впроваджуватися в життя, і допомогти в цьому. Зокрема серед її завдань є створення онлайн-платформи відбудови та захист прозорих механізмів витрачання коштів. До коаліції можуть долучитися всі, хто поділяє принципи чесного, сталого та ефективного відновлення України.

“Кожен українець має бути залучений до відновлення України. Наші громадяни можуть і навіть повинні брати участь в обговоренні пріоритетів і справедливого планування, моніторити реалізацію і за потреби повідомляти про потенційну корупцію чи її ризик”, — переконаний Андрій Боровик.

Наша країна має безпрецедентний шанс, щоб реформуватися, змінитися і стати кращою. Проте варто не забувати, що війна ще триває, і першочерговим питанням є звільнення наших територій від окупантів, а поступова відбудова і налагодження її процесів — паралельним.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(359) "Для успішного відновлення Україні потрібні: сильна антикорупційна інфраструктура, прозорість та підзвітність всіх процесів, співпраця коаліції організацій громадянського суспільства з урядом." ["quote_author"]=> string(86) "Андрій Боровик, виконавчий директор ТІ Україна" }

Для успішного відновлення Україні потрібні: сильна антикорупційна інфраструктура, прозорість та підзвітність всіх процесів, співпраця коаліції організацій громадянського суспільства з урядом.

Андрій Боровик, виконавчий директор ТІ Україна