Цього разу аукціон відмінив Фонд держмайна.

Призначений на 18 серпня аукціон з приватизації 100% частки в статутному капіталі ТОВ «Інвестагро», колишнього активу російського бізнесмена Михайла Шелкова, знову не відбувся. Незадовго після автоматичного оголошення системою Prozorro.Продажі повторних торгів зі зниженням стартової ціни на 50% (27,5 млн грн) Фонд держмайна своїм наказом відмінив аукціон. 

Згідно з текстом наказу, ФДМУ прийняв відповідне рішення «з метою досягнення цілей приватизації та забезпечення надходжень від приватизації до державного бюджету».

При цьому раніше у своїй заяві відомство зазначало, що перша спроба продажу активу не відбулась саме через його балансову (стартову) вартість, левова частка якої – 21 млн грн – становить дебіторська заборгованість, тобто борги контрагентів перед підприємством, а також через його власну заборгованість у 17 млн грн.

«Фонд держмайна може відмінити електронний аукціон на будь-якому етапі до дня його проведення. Після цього об’єкт знов можна виставляти на торги за його повну, балансову вартість. Однак у випадку з «Інвестагро», очевидно, будуть розроблятись альтернативні сценарії: зменшення боргового навантаження підприємства перед продажем або навіть створення приватизаційного пулу (кількох об’єктів, які продають, як один лот) з іншим конфіскованим активом Шелкова – Демуринським ГЗК», — пояснює юридичний радник TI Ukraine Андрій Швадчак.

Наразі інформації про оголошення наступного аукціону немає.

Нагадаємо, що перший приватизаційний аукціон не відбувся через незацікавленість потенційних інвесторів.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(533) "У випадку з «Інвестагро», очевидно, будуть розроблятись альтернативні сценарії: зменшення боргового навантаження підприємства перед продажем або навіть створення приватизаційного пулу (кількох об’єктів, які продають, як один лот) з іншим конфіскованим активом Шелкова – Демуринським ГЗК" ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Швадчак" }

У випадку з «Інвестагро», очевидно, будуть розроблятись альтернативні сценарії: зменшення боргового навантаження підприємства перед продажем або навіть створення приватизаційного пулу (кількох об’єктів, які продають, як один лот) з іншим конфіскованим активом Шелкова – Демуринським ГЗК

Андрій Швадчак

Ця публікація підготовлена Transparency International Ukraine за фінансової підтримки Швеції.