6 жовтня Велика палата Конституційного Суду України  у формі усного провадження розгляне справу за конституційним поданням 49 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України Закону України «Про Вищий антикорупційний суд».

Про це йдеться на сайті КСУ.

Юристи ТІ Україна підготували свій висновок на це подання. Зокрема експерти переконані, що:

Вищий антикорупційний суд, хоч і має певну специфіку, має єдину конституційну функцію: здійснення правосуддя у чітко визначеній категорії справ. Суд вбудований в систему судоустрою України та має над собою вищу інстанцію.

Статус особливого та надзвичайного суду передбачає відсутність інституцій, які б контролювали такий суд, відсутність механізму перегляду його рішень та непідзвітність вищому органу судової влади Верховному Суду.

ВАКС не є особливим судом, бо не має повноважень, функцій та завдань, які б його вирізняли від інших судів України. Його створення прямо передбачено, як Конституцією України, так і Законом України “Про судоустрій та статус суддів”. 

Спеціальні вимоги до суддів диктуються специфікою справ, які розглядає ВАКС, що потребує залучати суддів, які мають вищий рівень кваліфікації. Відповідно до ч. 3 ст. 127 Конституції України для суддів спеціалізованих судів відповідно до закону можуть бути встановлені інші вимоги щодо освіти та стажу професійної діяльності.

Якщо Конституційний суд України ухвалить рішення щодо не відповідності Закону України “Про Вищий антикорупційний суд” Конституції, останній втратить чинність з дня ухвалення, якщо інше не встановлено самим рішенням, але не раніше дня його ухвалення.