Які кроки можуть допомогти Україні в боротьбі з корупцією в сфері оборони та безпеки

В Україні розпочав роботу Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО). Цей проект діє за сприяння Transparency International Великобританії та України. Серед членів комітету Олег Рибачук (співініціатор руху «Чесно», колишній Віце-прем’єр міністр з питань європейської інтеграції), Драго Кос (колишній уповноважений представник з питань боротьби із корупцією у Словенії, діючий голова робочої групи з питань хабарництва OECP), Джеймс Вассерстром (колишній спеціальний генеральний інспектор США з реконструкції Афганістану, раніше – голова наглядової ради комунальних підприємств Місії ООН в Косово) та Тімоті Еванс (генерал-полковник Британської армії у відставці, колишній командувач Об’єднаного корпусу швидкого реагування НАТО). Комітет є незалежним від держави, його фінансову підтримку здійснює Міністерство закордонних справ Королівства Нідерландів.

До головних завдань новоствореного комітету належать: оцінка корупційних ризиків у сфері оборони та безпеки в Україні, розробка рекомендацій державним органам та підприємствам щодо боротьби з проявами корупції та контроль їх реалізації. На думку членів комітету, прозорість та підзвітність оборонних структур не лише підвищить їхню ефективність, а й сприятиме реформуванню всього сектору безпеки. Наразі комітет починає співпрацю з такими державними органами, як НАБУ, РНБО та Міністерство оборони України, є взаємодія і з громадськими та волонтерськими організаціями.

За словами співголови НАКО Драго Кос, наразі в Україні склалися сприятливі умови для боротьби з корупцією. Адже існує певне розуміння проблеми в суспільстві та політична воля керівників держави. Також, на його думку, позитивним фактором є і якість розробленого в країні антикорупційного законодавства. На сьогодні головними завданнями НАКО він бачить аналіз критичних сфер діяльності оборонного сектору, розробка рекомендацій та контроль за їх виконанням.

Кос підкреслив, що через бойові дії Україна не має багато часу на довгі дослідження та аналіз. Тому будуть використовуватися найкращий досвід інших країн. «Не має сенсу наново створювати велосипед, він вже готовий», – так прокоментував ситуацію він. Є нагальна потреба швидких змін в найбільш критичних сферах оборонного сектору. В цьому, на думку членів НАКО,  є розуміння з міністром оборони С.Полтораком, з його боку є бажання змінити ситуацію гарантованої безкарності, що склалася зараз. Ініціативу проявляє і «УкрОборонПром» – до НАКО надійшов запит з проханням розробки рекомендацій для подальшого реформування цього державного холдингу. Мета – збільшення прозорості, особливо в питаннях державних закупівель і контролю якості, та приведення менеджменту в концерні до кращих світових стандартів. Наразі реформування підприємств оборонного сектору регламентується окремими розпорядженнями, більш закритими у порівнянні зі звичайною промисловістю. Частина фінансових операцій в царині безпеки також проводяться за спеціальними процедурами, повз Закону про державні закупівлі.

Серед перших практичних кроків НАКО можна назвати  рекомендацію дотримання належного балансу секретності даних оборонного сектору. Зрозуміло, що повні дані цієї надто чутливої сфери не можуть бути оприлюднені. Але відсутність доступу до окремої інформації, допомагає приховувати злочини, посадові зловживання та некомпетентність. В результаті, це може призвести до зниження ефективності збройних сил та зайвих втрат серед військових. На думку експертів НАКО, необхідно здійснити перегляд процедур оприлюднення військового бюджету, таким чином щоб громадськість мала достатньо часу та можливостей для перевірки та контролю витрат. Для цього важливою є і розробка спеціальної відкритої версії оборонного бюджету для громадськості з обґрунтуванням тих чи інших витрат. Крім того, для своєчасного нагляду потрібні регулярні перевірки Державної аудиторської служби та рахункової палати, з оприлюдненням результатів моніторингу.

Іншими чутливими питаннями були контроль за коректним використанням міжнародної допомоги. За словами Тімоті Еванса, необхідно контролювати, щоб військові отримували те, що потрібно в потрібний час і в потрібному місці. І це не лише запобігання корупції, а попередження зайвих смертей бійців, я наприклад з розподілом приладів нічного бачення. Для своєчасного реагування НАКО вже створив гарячу лінію та сайт куди можуть звертатися як військові, так і волонтери або журналісти з повідомленнями про виявлені зловживання, від неякісного харчування до фактів продажу озброєння.

Разом з тим, є різниця між політичними деклараціями та реальними кроками. Час покаже, чи справді у державних керівників є бажання та воля змінити існуючу ситуацію. Лише відкритість та рішучі дії можуть насправді підвищити ефективність українського оборонно-промислового комплексу та Збройних Сил. А головне – повернути довіру до держави, яку ці Збройні сили покликані захищати.

Юрій Лапаєв, Тиждень.UA