Дані про відбудову не можна приховувати без належного обґрунтування. Особливо, щоб затаїти потенційні корупційні схеми місцевих чиновників.

За інформацією журналістів Bihus.Info, дані про проплати Гостомельської селищної військової адміністрації приховали з порталу публічних фінансів Spending після розслідування проєкту. Журналісти виявили, що військова адміністрація укладала прямі угоди на відбудову в селищі з підозрілими підрядниками. Невдовзі після розмови розслідувачів про ці закупівлі з посадовцями Гостомельської селищної військової адміністрації дані про проплати за цими закупівлями зникли з порталу публічних фінансів. Через день після публікації матеріалу, зокрема про приховані дані, їх знову повернули.

«Приховування інформації про відбудову без обґрунтування неприпустиме в принципі. А коли це роблять, щоб неможливо було відстежити корупційні схеми, у яких замішані самі чиновники — це просто виходить за будь-які межі», — пояснює заступник виконавчого директора TI Ukraine з інноваційних проєктів Іван Лахтіонов.       

Із сюжету BIHUS.Info ми можемо вже простежити ознаки кількох потенційних корупційних схем:

  1. вибір підрядників без ретельних перевірок і антикорзапобіжників — один із підрядників виявився мешканцем тимчасово окупованого Донецька;
  2. підроблення актів, зокрема щодо обсягів робіт;
  3. неякісне чи неповне виконання робіт.

Transparency International Ukraine ще навесні попереджала, що закупівлі для відбудови Київщини відбуваються практично без конкуренції і це містить багато корупційних ризиків. Випадок з Гостомелем підтверджує ці побоювання.  

Приховування інформації про проплати після розмови з журналістами, може свідчити, що ці порушення — свідомі та непоодинокі. Ми закликаємо Державну аудиторську службу перевірити закупівлі Гостомельської селищної військової адміністрації. Правоохоронні та антикорупційні органи мають ретельно перевірити цю історію.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(399) "Приховування інформації про відбудову без обґрунтування неприпустиме в принципі. А коли це роблять, щоб неможливо було відстежити корупційні схеми, у яких замішані самі чиновники — це просто виходить за будь-які межі" ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Приховування інформації про відбудову без обґрунтування неприпустиме в принципі. А коли це роблять, щоб неможливо було відстежити корупційні схеми, у яких замішані самі чиновники — це просто виходить за будь-які межі

Іван Лахтіонов