Українські громадські організації закликають країни-члени Європейського Союзу надати Україні статус кандидата в ЄС у червні без будь-яких затримок, умов та можливих переформувань. 

Це буде вирішальним кроком для визнанням досягнень України в реформуванні, схвалених ЄС, а також потужним жестом підтримки українського народу, який зараз захищає свободу та демократію на фронті. Це особливо важливо, враховуючи, що вступ України до ЄС підтримують 91% українців і 66% громадян країн ЄС.

У 2014 році в Україні сформувався порядок денний для реформ. Це сталося після того, як українці вийшли на вулиці з прапорами ЄС на знак протесту проти відмови колишнього проросійського уряду підписати Угоду про асоціацію з ЄС. Відтоді десятки тисяч українців віддали свої життя за захист цивілізаційного вибору України спочатку на Майдані, потім під час російської війни на Донбасі, а тепер під час широкомасштабного вторгнення.

Попри виклики, за вісім років Україні вдалося досягти значного прогресу в розбудові демократії. Ми стали випробувальним полігоном для інноваційних рішень глибоко вкорінених проблем, зокрема, корупції. Унікальний український досвід може бути реалізований в інших країнах для вирішення проблем правосуддя та верховенства права.

В Україні запроваджено велику кількість інструментів прозорості. Вони включають електронну систему декларування доходів і майна для державних службовців та електронну звітність про майно та доходи політичних партій. Систему державних закупівель ProZorro перетворили на систему онлайн-аукціонів, відзначену багатьма нагородами. Відкритою була інформація, що представляла великий інтерес для громадськості, зокрема державні реєстри та бенефіціари юридичних осіб.

Вся антикорупційна екосистема була побудована з нуля. Було створено Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Вищий антикорупційний суд, Національне агентство з питань запобігання корупції та Агентство з розшуку і менеджменту активів. Наразі розслідується понад 800 резонансних справ, а ВАКС наразі виніс 74 вироки. Ці інституції продовжують працювати і показувати результати навіть під час війни. Наприклад, з 24 лютого близько $15,3 млн (447,3 млн грн) було спрямовано від застав та арештів у корупційних справах на потреби ЗСУ.

Крім того, розпочалась і триває судова реформа. Вона передбачає оновлення вищих органів судової влади із залученням незалежних міжнародних експертів. Зараз ми на завершальному етапі цієї реформи. У ці дні міжнародні експерти спільно з українськими суддями проводять співбесіду з попередньо відібраними кандидатами, акцентуючи увагу на їх чесності та незалежності. Важливо, що Молдова зараз проводить судову реформу за українським зразком.

Починаючи з 2014 року, коли було укладено Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, за переважної підтримки ЄС, Україні вдалося досягти значного прогресу у впровадженні рамкових та галузевих реформ, а саме децентралізації, державного управління, енергетики, цифрових технологій, митниці, екологічних та громадських реформ. фінансові реформи.

Більшість із цих реформ було значно посилено за допомогою інструментів адвокації, передбачених Планом лібералізації візового режиму ЄС, програмами макрофінансової допомоги ЄС, Угодою про асоціацію, умовами МВФ тощо.

Ба більше, вплив українських реформ визнав президент росії володимир путін. 21 лютого, всього за кілька днів до повномасштабного нападу російської федерації на Україну, путін у своїй промові прямо назвав і розкритикував українські антикорупційні реформи та реформи верховенства права. Цією заявою він підтвердив, що успішна демократизація та наш європейський та євроатлантичний вибір є однією з ключових причин, чому росіяни прагнуть знищити нашу націю.

Україна вже отримала статус кандидата, впроваджуючи реформи з 2014 року. Визнаючи необхідність додаткових зусиль для продовження фундаментальних реформ, ми наголошуємо, що саме статус кандидата в ЄС та подальший процес переговорів про вступ будуть найефективнішою основою для подальшого просування реформ. Це надасть українському громадянському суспільству реальні адвокаційні важелі.

Ми також наголошуємо, що рішення про статус кандидата України має ґрунтуватися виключно на оцінці прогресу на двосторонньому шляху ЄС-Україна і не може бути обумовлено процесом вступу інших країн.

Заради майбутніх реформ в Україні, а також на підтримку наших спільних зусиль, спрямованих на досягнення перемоги, миру, стабільності та процвітання всьому регіону, ми закликаємо ЄС якнайшвидше офіційно визнати Україну країною-кандидатом.

Заяву підписали Transparency International Ukraine та інші 180 українських громадських організацій.