Голова НАЗК Олександр Новіков вніс припис Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю, а також т.в.о. президента “Енергоатому” Петру Котіну через незаконне звільнення викривача корупції Олега Поліщука

У документі йдеться про вимогу провести службове розслідування щодо порушення антикорупційного законодавства на “Енергоатомі”, зокрема при відстороненні від посади, притягненні до дисциплінарної відповідальності й звільненні уповноваженого із реалізації антикорупційної програми “Енергоатому” Олега Поліщука.

Цей припис — реакція Агентства на незаконні дії посадовців державного підприємства. Згідно із законодавством, ДП не мало права звільняти особу, відповідальну за реалізацію антикорупційної програми, без погодження НАЗК. Окрім того, Олег Поліщук має ще й офіційний статус викривача, а відтак — більше гарантій захисту.

 

Нагадаємо, Олег Поліщук був директором із запобігання і протидії корупції “Енергоатому”. За час його роботи на підприємстві відбулося багато позитивних, сучасних змін. Наприклад, Антикорупційна програма ДП “НАЕК “Енергоатом” була визнана найкращою серед аналогічних документів українських ДП.

У 2020 році Олег Поліщук повідомив про корупцію на “Енергоатомі”: скерував у НАБУ та Міністерство енергетики України повідомлення про можливе корупційне правопорушення Петра Котіна, т.в.о. президента “Енергоатому”. Того ж дня Котін відсторонив Поліщука й ініціював службове розслідування. У серпні-жовтні НАЗК мало б позапланово перевірити ДП, але не зробило цього через втрату повноважень після ганебного рішення КСУ.

У січні Олега Поліщука звільнили за “дисциплінарку”. НАЗК не дало на це згоди (а вона тут була обов’язкова), але й не винесло у лютому “Енергоатому” припис про поновлення Поліщука.

А днями НАЗК внесло Олега Поліщука до Реєстру корупціонерів на підставі цього незаконного наказу про звільнення.