Судді відмовили народним депутатам у відкритті провадження щодо “неконституційності” Агентства.

Нагадаємо, 56 народних обранців хотіли довести невідповідність Конституції окремих положень Закону про Агентство з розшуку та менеджменту активів і пов’язаних з ним положень Кримінально процесуального кодексу. КСУ не побачив достатніх аргументів і розгледів в поданні лише припущення нардепів. Конституційний Суд України неодноразово зазначав що припущення не можуть вважатися аргументами на підтвердження неконституційності правових актів чи їх окремих положень.

Transparency International Ukraine вважає за необхідне загострити увагу суспільства на персоналіях депутатів, які виступили ініціаторами цього процесу. Окремі з них були особисто зацікавлені у блокуванні роботи АРМА. Адже їхнє майно вже перебуває в управлінні Агентства, або має всі шанси опинитися там в найближчому майбутньому.

Юридичний радник Transparency International Ukraine Катерина Риженко так прокоментувала реакцію КСУ: Дії Конституційного суду України захистили інтереси держави та українського суспільства. Дуже сподіваюся, що НАЗК найближчим часом знайде можливість дати оцінку діяльності окремих народних депутатів України, які були співініціаторами конституційного подання. Адже очевидним є конфлікт інтересів в діях цих високопосадовців.”

Раніше, у своєму блозі Катерина звертала увагу на те, що серед підписантів подання щодо неконституційності АРМА був Ярослав Дубневич. Дві теплоелектроцентралі, які належать йому з братом Богданом і за допомогою яких державі завдано шкоди на 1,5 мільярди гривень, передані АРМА ще влітку. Подання підписав і Борислав Розенблат, який є фігурантом кримінального провадження.

ТІ Україна звернулася до Національного агентства з запобігання корупції з проханням дослідити ймовірність конфлікту інтересів у кроках, які вчинили депутати-опоненти АРМА.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(603) "Дії Конституційного суду України захистили інтереси держави та українського суспільства. Дуже сподіваюся, що НАЗК найближчим часом знайде можливість дати оцінку діяльності окремих народних депутатів України, які були співініціаторами конституційного подання. Адже очевидним є конфлікт інтересів в діях цих високопосадовців." ["quote_author"]=> string(84) "Катерина Риженко, юридичний радник ТІ Україна" }

Дії Конституційного суду України захистили інтереси держави та українського суспільства. Дуже сподіваюся, що НАЗК найближчим часом знайде можливість дати оцінку діяльності окремих народних депутатів України, які були співініціаторами конституційного подання. Адже очевидним є конфлікт інтересів в діях цих високопосадовців.

Катерина Риженко, юридичний радник ТІ Україна

Довідково. Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (скорочено – Агентство з розшуку та менеджменту активів або АРМА)  є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, уповноваженим на формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, які можуть бути арештовані у кримінальному провадженні, а також  управління активами, які арештовані у кримінальному провадженні. Національне агентство створено за аналогом установ з повернення та управління активами, які успішно функціонують у державах-членах ЄС відповідно до рішення Ради Європейського Союзу № 2007/845/JHA від 06 грудня 2007 року та інших актів права ЄС.

 

Ця публікація була підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є відповідальністю виключно Transparency International Ukraine необов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Transparency International здійснює підтримку Національного агентства в рамках проекту «Підвищення ролі громадянського суспільства в нагляді за державними фінансами», що фінансується Європейським Союзом. Проект має на меті надати громадянському суспільству та журналістам ефективні інструменти для боротьби з корупцією, відмиванням грошей і поверненням активів для здійснення громадського нагляду за фінансами та підтримки запуску Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), а також для оновлення реєстру політично значущих осіб. Більше інформації за посиланням: https://goo.gl/SncnHJ