Вже декілька тижнів вся країна обговорює львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, який втрапив у корупційний скандал з закупівлями для Міноборони. Дізнавшись про розслідування, він вирішив «зам’яти» справу, але піймався на хабарі $500 тис.

Вогнище запалало з новою силою, коли стало відомо про дорогі будинки, квартири, земельні ділянки та автівки, які родичі Гринкевича за дивним збігом обставин придбали вже після повномасштабного вторгнення. 

На чому «погорів» Гринкевич та що купила за рік його родина — розповідаємо далі.

Підозрілі оборонні закупівлі

Кілька місяців тому ДБР порушило кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ. Компанії львівського бізнесмена Гринкевича, що раніше займалися будівництвом, якимось чином виграли 23 тендери на постачання одягу Міноборони на понад 1,5 млрд грн. Гринкевича називають одним із найбільших постачальників МО.

Під час обшуку на Київській митниці в середині листопада ДБР вилучило спідню білизну, бойові сорочки, літні футболки та інші речі. Постачальниками майна були ТОВ «Трейд Лайнс Рітейл», ТОВ «Будівельна компанія Сітіград» та ТОВ «Будівельний Альянс Монтажпроект».

Слідство встановило, що компанії не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для того, щоб виробляти та зберігати одяг для МО. З усіх контрактів не було виконано 6, ще в 7 договорах військовим частинам поставили лише невелику частину домовлених товарів, а ще 8 договорів Гринкевич виконав із запізненням у 3-5 місяців. Як вказують журналісти, поставлені товари повністю не відповідали заявленим вимогам та характеристикам.

Гроші ж його компанії отримали, як за повне виконання зобов’язань. А крім того, з аналізу контрактів і митних документів компаній Гринкевича стало зрозуміло про завищену вартість товарів. ДБР оцінює збитки держбюджету в 1,2 млрд грн.

Дізнавшись про кримінальне провадження, Гринкевич дістав номер телефону  заступника керівника відділу Головного слідчого управління ДБР. Далі було найцікавіше.  

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(263) "Слідство встановило, що компанії не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для того, щоб виробляти та зберігати одяг для МО. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Слідство встановило, що компанії не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для того, щоб виробляти та зберігати одяг для МО.

«Христос народився. Коли бачимось?» — як Гринкевич хотів підкупити ДБР

З матеріалів справи Гринкевича стало відомо про листування та зустрічі бізнесмена з тим самим представником ДБР. 23 грудня підприємець написав співробітнику Держбюро в Signal на особистий номер та вказав, що він від спільних друзів, а згодом у телефонній розмові попросив про реальну зустріч.

Того ж дня відбулася зустріч на столичній АЗС «WOG». Тоді Гринкевич повідомив, що було б добре, якби ДБР посприяло його компаніям у поверненні вилученого на митниці майна.

Слідчий ДБР розумів протиправність дій Гринкевича, тож він склав рапорт про вчинення злочину. Тим часом бізнесмен не зупинився, і в день Різдва знову написав: «Христос народився. Коли бачимось?» Він знову спробував достукатися дзвінком, але відповіді від слідчого ДБР не отримав. Через день вони все ж узгодили дату нової зустрічі, яка знову відбулася на АЗС. Тоді, 28 грудня, Гринкевич мав сміливість прямо повідомити, що хоче дати $500 тис. хабаря співробітнику ДБР. 

29 грудня під час зустрічі у «VERY TASTY CAFE» Гринкевич приніс та передав слідчому ДБР обіцяні гроші за повернення майна компаній та закриття кримінального провадження. Його затримали на місці, а вже наступного дня Печерський райсуд Києва відправив Гринкевича святкувати Новий рік до СІЗО. Як альтернативу йому обрали понад 429 млн грн застави. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(466) "29 грудня Гринкевич приніс та передав слідчому ДБР обіцяні гроші за повернення майна компаній та закриття кримінального провадження. Його затримали на місці, а вже наступного дня Печерський райсуд Києва відправив Гринкевича святкувати Новий рік до СІЗО." ["quote_author"]=> string(0) "" }

29 грудня Гринкевич приніс та передав слідчому ДБР обіцяні гроші за повернення майна компаній та закриття кримінального провадження. Його затримали на місці, а вже наступного дня Печерський райсуд Києва відправив Гринкевича святкувати Новий рік до СІЗО.

Дружина Гринкевича — благодійниця, а в сина президентська відзнака

В Ігоря Гринкевича велика родина, яка володіє низкою активів. 11 січня АРМА на запит ДБР розшукало елітну нерухомість, землю, автівки та зброю, що належить бізнесмену та його найближчому оточенню. А ще члени родини Гринкевича помічені в структурі власності тих самих компаній, які постачали одяг Міністерству оборони. 

Родина Гринкевичів (з лівого боку): Ігор Гринкевич, його діти Ольга та Роман, дружина Світлана

Дружина бізнесмена, Світлана Гринкевич, є співзасновницею благодійного фонду Hope.UA та колишньою професоркою Львівської політехніки. За день до запланованого студентського мітингу вона звільнилася за власним бажанням. Світлана разом із донькою була співзасновницею вже згаданої вище ТОВ «Трейд Лайнс Рітейл».

Лише у 2023 році дружина Гринкевича стала власницею двох квартир на Печерську в  Києві — площею 51,6 кв.м. та 123,6 кв.м. Їхня загальна ринкова вартість оцінюється від 30 до 35 млн грн. У березні Світлана Гринкевич придбала мотель «Катерина» неподалік стадіону «Арена-Львів», а в листопаді отримала 1,7 га землі на Львівщині. 

Про сина Гринкевича, Романа, відомо те, що він є директором та співзасновником того ж благодійного фонду Hope.UA. За свій волонтерський внесок у 2022 році Гринкевич-молодший отримав відзнаку президента України «Золоте серце». 

Роман також є керівником ТОВ «Будівельний Альянс Монтажпроект» — і знову компанія, залучена до скандальних оборонних закупівель. З 2019 року його підприємство почало отримувати підряди від Житомирської ОДА, пізніше воно згадувалось у журналістських розслідуваннях. У 2020-му Роман Гринкевич  також брав участь у місцевих виборах та балотувався до Житомирської райради від партії «Слуга народу». У 2021 році компанія «Будівельний Альянс Монтажпроект» отримала субпідряд на будівництво військового полігону «Широкий Лан» у Миколаївській області. 

Восени 2023 року фірма потрапила до поля зору журналістів-розслідувачів ще в одному епізоді. «Наші гроші» писали, що в селі Новий Кропивник на Львівщині планують побудувати Центр безпеки громадян. Львівська ОВА за результатами тендеру замовила його будівництво саме в ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект» за 33 млн грн. Журналісти порахували, що вартість низки будівельних матеріалів у півтора раза перевищувала ринкові.

У травні 2023 року Роман Гринкевич придбав у престижному селищі Козин на Київщині будинок площею 289 кв.м. за 25 млн грн (при орієнтовній ринковій вартості 50,5 млн грн). Тоді ж він став власником ще чотирьох ділянок у Козині — і все це за один день.

А ще в сина Гринкевича є наречена — відома художниця Соня Морозюк, яка в 2023 році придбала автомобіль Porsche Cayenne 2015 року та комерційне приміщення в Києві на вулиці Саксаганського площею 122 кв.м. за 4,6 млн грн. Також АРМА розшукало ще 2 квартири, які належать Морозюк, однак сама художниця переконує, що придбала обидві майже за рік до знайомства з Романом Гринкевичем. 

Врешті-решт, суспільству стало відомо про надбання тещі Гринкевича Ірини Федак та його колишнього зятя Мар’яна Шведа. Федак у 2023 році отримала три ділянки на Львівщині, квартиру на 127,7 кв.м. у Львові та ще 2 га землі на Київщині. Швед у вересні 2023-го став власником квартири на 161 кв.м. за 8 млн грн, яка знаходиться на тій же вулиці Львова, де і квартира тещі Гринкевича. Також АРМА розшукало ще одну львівську квартиру, яка належить родичці бізнесмена Ярині Гринкевич. 

Загалом на запит ДБР працівники АРМА розшукали такі українські активи Гринкевича та його оточення:

  • житлова нерухомість – 17
  • нежитлова нерухомість – 7
  • земельні ділянки – 18
  • автомобілі преміум класу – 9
  • частки в статутному капіталі – 14 731 625 грн
  • зброя – 12
  • майнові права інтелектуальної власності – 3.
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(468) "11 січня АРМА на запит ДБР розшукало елітну нерухомість, землю, автівки та зброю, що належить бізнесмену та його найближчому оточенню. А ще члени родини Гринкевича помічені в структурі власності тих самих компаній, які постачали одяг Міністерству оборони. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

11 січня АРМА на запит ДБР розшукало елітну нерухомість, землю, автівки та зброю, що належить бізнесмену та його найближчому оточенню. А ще члени родини Гринкевича помічені в структурі власності тих самих компаній, які постачали одяг Міністерству оборони. 

І що буде далі?

30 грудня Ігорю Гринкевичу повідомили про підозру за ч. 3 ст. 369 КК України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). Можливе покарання — позбавлення волі на строк від 4 до 8 років. Зараз Гринкевич перебуває в СІЗО. Підозру в можливих розкраданнях на оборонних закупівлях підприємцю поки не вручали.

Як повідомили в ДБР, 11 січня розпочались арешти майна, рахунків та власності компаній родини підприємця. Досудове розслідування триває.

Міністерство оборони заявило, що розриває всі контракти з компаніями, повʼязаними з Гринкевичами. Пізніше заступник міністра оборони Віталій Половенко вказав, що  залишився тільки один контракт, який діє до 1 квітня. Це угода на постачання харчів військовим у Миколаївській та Херсонській областях, яку уклали ще до новин про арешти й затримання.

Також у ДБР зазначають, що зараз триває перевірка причетності до оборудок колишніх посадовців Міноборони, які весь цей час не проводили жодних юридичних дій для забезпечення виконання або розірвання договорів.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(180) "Міністерство оборони заявило, що розриває всі контракти з компаніями, повʼязаними з Гринкевичами." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Міністерство оборони заявило, що розриває всі контракти з компаніями, повʼязаними з Гринкевичами.